МОЗ розширить перелік препаратів за програмою "Доступні ліки"

Нові засоби з`являться у програмі восени
МОЗ розширить перелік препаратів за програмою "Доступні ліки"
Ліки (Фото: picabu)
7 Липня 2023, 22:52
читать на русском

В урядову програму "Доступні ліки" внесуть препарати для знеболення і деякі медвироби, зокрема тест-смужки для інсулінозалежних пацієнтів.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказала заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.

"Цьогоріч у нас є планове розширення програми "Доступні ліки". Плануємо ближче до осені доповнити перелік препаратами, які потрібні для знеболення… Також ми плануємо, що цьогоріч уперше будуть відшкодовувати, крім лікарських засобів, і медичні вироби. Рішення вже ухвалено Кабміном, і ми очікуємо, що з осені цього року будуть реімбурсовуватися і медичні вироби, на початку - тест-смужки для інсулінозалежних пацієнтів", - сказала Карчевич.

Вона додала, що, попри повномасштабну війну і виклики із надходженнями до державного бюджету, завдяки підтримці міжнародних партнерів програма "Доступні ліки" розширюватиметься. Так, на початку року, нагадала Карчевич, до неї було внесено препарати, необхідні для посттрансплантаційного періоду.

Довідка: урядова програма "Доступні ліки" діє з 2017 року. У її межах громадяни можуть безплатно або з невеликою оплатою отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету другого типу, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; інсуліни; ліки для лікування розладів поведінки і психіки та епілепсії; хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати. Загалом на сьогодні в програмі доступні 486 позицій лікарських засобів.

Нагадаємо, з 1 липня лікарські препарати за програмою реімбурсації Доступні ліки українці зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою тільки за електронним рецептом.

Читайте також