Можуть хворіти вакциновані: у ВООЗ попередили про новий штам коронавірусу

Новий штам ковіду "мю" вже підтверджений у 39 країнах
Важливо
Можуть хворіти вакциновані: у ВООЗ попередили про новий штам коронавірусу
Лабораторія, лікар Фото: ThisIsEngineering з Pexels
4 Вересня 2021, 07:07
читать на русском

Всесвітня організація охорони здоров'я внесла "колумбійський"штам коронавірусу B.1.621, який назвали "Mu" (мю) до списку варіантів, що представляють інтерес (VOI).

У ВООЗ зазначили, що у даного варіанту COVID-19 існують мутації, які можуть володіти схильністю до "імунної втечі", тобто резистентністю до вакцин.

Уточнюється, що штами групи VOI - це варіанти SARS-CoV-2 і вони мають "генетичні зміни, які впливають на такі характеристики вірусу, як заразність, тяжкість перебігу захворювання, здатність уникати діагностики і впливу з боку імунітету, а також не реагувати на лікарську терапію".

Крім іншого, описані варіанти можуть призводити до масштабного поширення інфекції в різних спільнотах з істотним збільшенням числа випадків зараження. Як підкреслює ВООЗ, для кращого розуміння характеристик "Мю"-штаму необхідні подальші клінічні дослідження.

Нагадаємо, новий штам ковіду B.1.621 вперше виявили в Колумбії в січні 2021 року. З того часу по всьому світу було зафіксовано понад 3700 випадків зараження цим варіантом вірусу, перш за все в країнах Центральної та Латинської Америки, а також США. У самій Колумбії мю-варіант домінує з показником 39%. Цей штам ковіду виявили вже і в Європі.

Нещодавно головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький заявив про новий симптом COVID-19. За його словами, у хворих з'являються проблеми з травленням та бактерійна інфекція, яка не так легко піддається лікуванню.

Читайте також