МВФ погіршив глобальний прогноз економіки на 2023 рік

Війна росії з Україною нині є головним дестабілізатором економіки
МВФ погіршив глобальний прогноз економіки на 2023 рік
Гроші, долари, економіка / Фото: Pexels
31 Грудня 2022, 10:18
читать на русском

Глобальна економіка продовжує переживати серйозні виклики, спричинені вторгненням рф в Україну, посиленням тиску інфляції та економічним спадом у Китаї, що змусило МВФ погіршити прогноз економічного зростання на наступний рік.

Про це заявив під час презентації доповіді "Перспективи світової економіки" головний економіст Фонду П’єр-Олів’є Горінчас.

"Наш прогноз на нинішній рік залишається незмінним – на рівні 3,2%, однак прогноз на 2023 рік знизився до 2,7%, що на 0,2 відсоткових пункти нижче, ніж прогнозувалося в липні", - зауважив головний економіст МВФ.

Причому, як зазначається у доповіді Фонду, з імовірністю один до чотирьох рівень глобального ВВП в 2023 році може впасти нижче 2%.

Більше ніж третина світової економіки зазнає скорочення цього й наступного року, а три найбільші економіки світу – США, Євросоюз і Китай продовжать відчувати тенденцію спаду. Отже, найгірше ще попереду, і для багатьох людей 2023 рік буде схожим на рецесію, - зауважили у МВФ.

При цьому зазначається, що вторгнення рф в Україну продовжує суттєво дестабілізувати світову економіку. Ціни на газ у Європі зросли більше ніж у чотири рази з 2021 року, причому рф скоротила поставки – і це посилює перспективи дефіциту енергопостачання нинішньої зими та після неї. Крім того, агресія рф підштовхнула ціни на продовольство на світових ринках.

Тим часом зростання тиску інфляції потягнуло за собою швидке й синхронне посилення монетарних обмежень – разом із потужним підвищенням курсу долара США до більшості інших валют.

Жорсткіші глобальні монетарні й фінансові умови впливатимуть на економіку, що зменшить попит і допоможе поступово приборкати інфляцію. Однак поки що ціновий тиск виявляється досить стійким і залишається головним джерелом занепокоєння для політиків,- підкреслили у Фонді.

За прогнозами МВФ, глобальна інфляція досягне піку в кінці 2022 року, але залишатиметься високою довше, ніж очікувалося раніше, знизившись до 4,1 відсотка в період до 2024 року.

Паралельно, в Китаї часті локдауни в межах політики нульового поширення COVID-19 негативно вплинули на економіку, особливо в другому кварталі 2022 року. Крім того, сектор нерухомості, який охоплює приблизно п’яту частину національної економіки, швидко слабшає.

З урахуванням масштабів економіки Китаю та її важливості для глобальних ланцюгів поставок, це суттєво обтяжуватиме світову торгівлю та економічну активність,- зауважили у МВФ.

Нагадаємо, що Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує погіршення економічної ситуації в Україні, чому сприяють бойові дії, високий бюджетний дефіцит, скорочення української економіки, зростання держборгу, зниження валютних резервів та зниження експортних доходів.

Читайте також