МЗС Білорусі викликало українського посла України через “переманювання” білоруських ІТ-фахівців

Білорусь обіцяє не переходити “червоних ліній” у відносинах з Україною, але “залишає за собою право” запровадити заходи у відповідь для захисту національних інтересів
МЗС Білорусі викликало українського посла України через “переманювання” білоруських ІТ-фахівців
Фото: з відкритих джерел

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима через підписаний президентом Володимиром Зеленським указ, який спрощує переїзд білоруських ІТ-фахівців до України.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Білорусі.

Українському послу вручили ноту, в якій Мінськ “висловлює занепокоєність” цим указом Зеленського, бо він “порушує загальновизнані правові норми і розповсюджує свою дію виключно на громадян сусідньої держави”.

Вказаний правовий акт не можна трактувати по іншому, як явно недружній та дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Білорусі, — йдеться у повідомленні.

Білорусь обіцяє не переходити “червоних ліній” у відносинах з Україною, але “залишає за собою право” запровадити заходи у відповідь для захисту національних інтересів.

Нагадаємо, 4 жовтня президент Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь".

Зазначається, що документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих ІТ-спеціалістів та інноваторів.

Зокрема, уряд повинен забезпечити безперебійне функціонування єдиного інформаційного порталу та телефонів гарячої лінії для надання консультацій громадянам Білорусі, які іммігрують в Україну.

1