МЗС України і мер Тернополя відреагували на слова посла Ізраїлю про Шухевича

Скасовувати своє рішення місцева влада не буде
Важливо
МЗС України і мер Тернополя відреагували на слова посла Ізраїлю про Шухевича
Тернопільський стадіон (фото: Facebook)
10 Березня 2021, 17:35
читать на русском

МЗС України і мер Тернополя Сергій Надал відреагували на висловлювання посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона, який обурився присвоєнням місцевому стадіону імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

За словами речника міністерства закордонних справ Олега Ніколенка, головне завдання дипломатів — працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між народами, а не навпаки.

Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки, — написав він у Twitter.

Тим часом міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що посол Ізраїлю став заручником "радянської історіографії". Скасовувати своє рішення місцева влада не буде.

 Українська Повстанська Армія та її головнокомандувач Роман Шухевич воювали не лише за свободу українського народу, а й за свободу інших поневолених та пригноблених народів нацистським та комуністичним режимами. І євреї тих часів це добре розуміли, - написав він у Facebook.

Читайте також

Мер також нагадує, що з вересня 1942 по лютий 1943 родина Романа Шухевича переховувала у своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг.

Ми можемо дискутувати, але  рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Кожна країна шанує своїх героїв. Без цього нація не має майбутнього, - підкреслив він.


Передісторія: На сесії Тернопільської міської ради 5 березня ухвалили рішення про присвоєння назви міському стадіону "Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича".

Це рішення засудив посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон і вимагав негайного скасування.