МЗС України висловило протест Білорусі через участь представника окупаційної влади Криму у Форумі регіонів

МЗС запросило представника Білорусі в Україні для надання пояснень
МЗС України висловило протест Білорусі через участь представника окупаційної влади Криму у Форумі регіонів
Білорусь Фото: Уніан
1 Жовтня 2020, 17:29
читать на русском

Міністерство закордонних справ України висловило протест Білорусі у зв’язку з участю представника окупаційної влади Криму у Форумі регіонів Білорусі та РФ.

Україна вважає неприпустимими такі недружні кроки білоруської сторони, які ставлять під сумнів приналежність до України тимчасово окупованої Росією АР Крим і м.Севастополь., - повідомили у прес-службі МЗС.

Через цю ситуацію до МЗС України був запрошений радник-посланник посольства Республіки Білорусь в Україні (у зв’язку з відсутністю посла РБ у Києві).

Представник посольства Білорусі у відповідь запевнив, що офіційна позиція Білорусі на підтримку територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах жодним чином не змінилася, - повідомляє МЗС.

Читайте також

У ході зустрічі було також порушено питання щодо недружнього інциденту із зупинкою та доглядом автомобіля посла України в Білорусі Ігоря Кизима на українсько-білоруському кордоні. МЗС України досі не отримало офіційних роз’яснень Мінська щодо цього інциденту.

Українські дипломати також висловили занепокоєння у зв’язку з продовженням репресій проти учасників мирних протестів в Білорусі. Дотримання норм міжнародного права і основоположних прав людини є невід’ємною складовою міждержавних відносин України з будь-якою іншою державою, - зазначають у відомстві.

Нагадаємо, до участі у VII Форумі регіонів Білорусі та РФ запросили представника російської окупаційної адміністрації В.Константінова.

1 жовтня пресслужба посольства Білорусі розмістила інформацію, що влада країни вважає недружніми висловлювання керівництва України та політиків щодо ситуації в країні, а також звинувачує у втручанні у внутрішні справи держави.

Українській стороні доведено, що Білорусь завжди була і залишається прихильна добросусідства і ніколи не допускала і не допустить втручання у внутрішньополітичні процеси України, не ставила під сумнів суверенне право українського народу самостійно визначати шлях свого розвитку. Ця позиція є для Республіки Білорусь принципової і не раз підтверджувалася в критичні для України періоди, - заявили у Посольстві Республіки Білорусь в Україні.

У повідомленні також йдеться про те, що Республіка Білорусь не сприймає втручання в свої внутрішні справи.