На Буковині хочуть висадити найбільше в Україні лавандове поле

Крім цього, планують побудувати переробний завод з виробництва лавандової олії
На Буковині хочуть висадити найбільше в Україні лавандове поле
Лавандове поле (Фото: Pexels)
28 Листопада 2020, 20:00
читать на русском

У селі Білівці Хотинського району Чернівецької області хочуть висадити найбільше в Україні лавандове поле і побудувати переробний завод, який виготовлятиме лавандову олію.

Про це пише видання "Молодий буковинець".

У Білівцях плануємо посадити п’ять га лаванди. Такої великої площі цієї культури в Україні немає. Хочемо побудувати переробний завод, який виготовлятиме лавандову олію. Олія має великий попит у парфумерів та фармацевтів. Вартість проєкту – 10,5 млн грн, - розповів новобраний голова Хотинської ОТГ Андрій Дранчук.

Насіння лаванди придбали на Закарпатті та в Болгарії.

Лаванда не потребує великого догляду. За словами спеціалістів, середня врожайність лаванди становить 65-70 центнерів з гектара, з яких можна отримати до 100 кг ефірної олії. Весь врожай можна продати за тисячі доларів чи євро, - повідомив Дранчук.

Підприємство буде розташоване в садибі колишнього поміщика. Німецькі спеціалісти вже розробили архітектурну концепцію, у якій передбачено виробничі приміщення, склад і навіть готель. У розробці цього проєкту активну участь бере фермер з Білівців Володимир Дубчак. Розробники сподіваються, що поле стане не лише промисловим, але й популярним туристичним об`єктом.

Нині проєкт передано на розгляд до Державного фонду регіонального розвитку.

Читайте також

Нагадаємо, Міністерство та Комітет цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA анонсували перший в Україні технологічний проєкт, що розв'язує світову проблему у швидкісній обробці даних, співпраця передбачає реалізацію проєкту Екотехнопарку в Херсонській області.