На Дніпропетровщині подружжя друкувало фальшиві гроші і продавало їх через інтернет

"Товар" мав попит навіть у власників місцевих крамниць
На Дніпропетровщині подружжя друкувало фальшиві гроші і продавало їх через інтернет
Фальшиві гроші (Фото: Нацполіція)
26 Січня 2021, 19:49
читать на русском

У Дніпропетровській області подружжя виготовляло і збувало фальшиві банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень.

Про це повідомили в ГУ Нацполіції України.

Встановлено, що організатор схеми – 42-річний чоловік. До незаконної діяльності він залучив свою 33-річну дружину. Фігурант придбав спеціалізовану техніку та папір для незаконного виробництва банкнот. Фігуранти підробляли купюри номіналом 100, 200, 500 та 1000 гривень.

Фальшиві гривні вони використовували для власних цілей, а також продавали у месенджері за 40% від їхньої реальної вартості. "Продукцію" постачали замовникам методом так званих закладок.  Встановлено, що серед охочих придбати підроблені банкноти були і власники невеликих крамниць.

За місцем мешкання фігурантів та в їхньому автомобілі працівники поліції провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, банківські картки, модифікований принтер із спеціальною фарбою та папером, "чорнові" записи та підроблені гривні. До проведення обшуків також було залучено спецпризначенців.

Наразі правоохоронці встановлюють можливих спільників фігурантів. Слідчі дії тривають.

Організатору оголошено про підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Читайте також

Нагадаємо, в Україні кіберзлочинці придумали нову схему крадіжки грошей з рахунків, обіцяючи людям онлайн-компенсації витрат на лікування коронавірусу та на комунальні послуги.

Спочатку потенційна жертва отримує смс-повідомлення, що спрямовує її на шахрайський сервіс. Потім на екрані з’являється інформація, що користувачу призначено “кругленьку” суму компенсації, наприклад 50 тисяч грн. Однак, щоби отримати гроші, необхідно оплатити незначну комісію – 100-200 грн.

1