На Кіровоградщині та Івано-Франківщині митники вимагали хабарі з українських експортерів до ЄС (фото)

За місяць кожний бізнесмен сплачував до 10 тисяч доларів
На Кіровоградщині та Івано-Франківщині митники вимагали хабарі з українських експортерів до ЄС (фото)
Фото: СБУ
21 Грудня 2021, 21:49
читать на русском

СБУ знищила масштабну схему вимагання грошей з гуртових експортерів вітчизняної продукції до країн Євросоюзу.

Про це повідомили в СБУ.

Оборудку організував один з керівників регіональних митниць в Кіровоградській та Івано-Франківській областях. Для реалізації протиправного механізму він створив міжрегіональну злочинну групу. Встановлено, що до незаконної діяльності чиновник залучив свого помічника і декількох посередників для передачі неправомірної вигоди.

Зловмисники обклали "даниною" українських підприємців. За гроші вони обіцяли не створювати їм штучних перешкод під час митного оформлення товарів.

За попередніми даними, сума "поборів" становила до 10 тисяч доларів з кожного бізнесмена за місяць. Серед потерпілих – представники агропідприємств та виробники вітчизняної продовольчої продукції.

У ході слідчо-оперативних дій правоохоронці затримали одного із зловмисників на одержанні чергової суми грошей від підприємців.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організатору оборудки та іншим її учасникам про підозру у вчиненні злочину.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності винних осіб.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила корупційну схему, яку організували посадовці митного посту "Аеропорт Бориспіль". Вони за хабарі дозволяли підприємцям перевозити контрабандний товар.

Читайте також

1