На саміті ЄС розглянуть три важливі теми

Зміцнення стратегічної автономії ЄС стане головним питанням
На саміті ЄС розглянуть три важливі теми
саміт ЄС (фото: DW)
30 Вересня 2020, 09:24
читать на русском

На саміті Євросоюзу, який триватиме 1 і 2 жовтня, піднімуть теми отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, конфлікт в Нагірному Карабасі і ситуацію в Білорусі.

Про це у вівторок, 29 вересня, повідомив глава Євроради Шарль Мішель в посланні лідерам країн-членів Союзу.

Ми обговоримо актуальні питання, які потребують нашої уваги, а саме ситуацію в Білорусі, отруєння Олексія Навального і Нагірно-Карабаську ескалацію, - зазначено в листі.

Лідери ЄС також планують обговорити відносини з Пекіном.

Ми хочемо працювати з Китаєм над вирішенням основних глобальних проблем, таких як пандемія COVID-19 і зміна клімату. Ми також хочемо наполягати на більш збалансованих і взаємно вигідних економічних відносинах, що забезпечують рівні умови гри, - заявив Мішель.

Читайте також

Крім того, учасники саміту розглянуть ситуацію в Східному Середземномор'ї, в якій Туреччина порушила інтереси Греції.

Наша мета - створити простір для конструктивного діалогу з Туреччиною для досягнення стабільності і безпеки в усьому регіоні, а також забезпечити повне дотримання суверенітету і суверенних прав всіх держав-членів ЄС, - зазначив глава Євроради.

Водночас найголовніше обговорення, за словами Мішеля, торкнеться зміцнення стратегічної автономії ЄС поряд з відкритою і конкурентоспроможною соціальною ринковою економікою.

Нагадаємо, що саміт Україна - Європейський Союз перенесли з 1 на 6 жовтня. Українська сторона очікує, що одним з основних питань саміту буде оновлення Угоди про асоціацію.

1