На Марсі утворився кратер у вигляді янгола з серцем

"Голова" та ореол ангела утворилися після падіння метеориту
На Марсі утворився кратер у вигляді янгола з серцем
Кратер на Марсі, схожий на ангела та серце Фото: ESA
21 Грудня 2020, 10:59
читать на русском
На південній стороні Червоної планети Марс внаслідок розтанення льоду виявили кратер, схожий на ангела та серце.

Про це повідомляє Європейська космічне агентство (ESA).

Південний полюс зазвичай покритий кригою товщиною у 1,5 км, діаметром приблизно 400 км та об'ємом у 1,6 млн км³. Приблизно 12% цієї криги — водяний лід, інша частина — "сухий лід", тобто твердий вуглекислий газ, який замерзає взимку, а влітку сублімується: перетворюється з твердого стану у газоподібний.

Читайте також

Науковці кажуть, що силует ангела, зокрема його рука, утворилися внаслідок розтанення льоду, який перетворюється на газ та залишає на поверхні впадини. Схожі сублімаційні ями науковці помічали на інших планетах Сонячної системи, зокрема на Плутоні.

"Голова" та ореол ангела утворилися після падіння метеориту. Серце, яке окреслюється лінією скель, утворилося через ерозію, - йдеться у повідомленні.

Наразі походження темного матеріалу, завдяки якому ми можемо побачити силует, невідоме. На думку дослідників, цей матеріал раніше існував глибше, але через ерозію піднявся на поверхню та розповсюдився по планеті вітрами.

Сфотографувала кратер автоматична міжпланетна станція Mars Express Європейського космічного агентства.

Нагадаємо, що вчені NASA спільно з Лабораторією реактивного руху Каліфорнійського технологічного інституту працюють над розробкою собак-роботів для досліджень Марсу.
1