Вчені NASA розробляють собак-роботів для досліджень Марсу

Mars Dogs зможуть ефективніше долати нерівності марсіанського рельєфу
Вчені NASA розробляють собак-роботів для досліджень Марсу
Собака-марсохід (Фото: bitcryptonews.ru)
19 Грудня 2020, 01:03
читать на русском

Вчені NASA спільно з Лабораторією реактивного руху Каліфорнійського технологічного інституту працюють над розробкою собак-роботів для досліджень Марсу.

Про це команда дослідників повідомила на щорічному Американському геофізичному союзі (AGU), пише Live Science.

Mars Dogs використовуватимуться для автономної навігації по перетнутій місцевості і підземним печерам Червоної планети.

Mars Dogs працюватимуть подібно до марсоходів Spirit, Opportunity, Curiosity і Perseverance, але вони зможуть робити набагато більше. Ці нові чотириногі роботи будуть маневренішими. Їх оснастять датчиками, що інформують про перешкоди на шляху, вибиратимуть певні маршрути і створюватимуть віртуальні карти підземних тунелів і печер.

На відміну від сучасних всюдиходів, Mars Dogs зможуть піднятися, якщо вони впадуть на складній місцевості Марса. Роботи-собаки матимуть спеціальне програмне забезпечення для безпечного пересування Червоною планетою.

Нині вчені тестують "марсіанську собаку" проходженням різних смуг перешкод на Землі. Вона вчиться проходити через тунелі, підійматися по сходах і пандусах, а також в місцях, які нагадують поверхню і підземелля Марса. Відео тестування подібних собак оприлюднили на популярних наукових каналах.

Відправлення таких роботів-собак на Марс може зробити революцію в дослідженнях планети, однак точна дата завершення розробки поки невідома.

Читайте також

Нагадаємо, гендиректор компанії SpaceX Ілон Маск висловив упевненість, що люди висадяться на Марсі до 2026 року.

За словами Маска, він планує вже за два роки відправити на Червону планету безпілотну місію, і якщо все буде добре, то вже за 4 роки, можливо, буде відправлена на Марс перша група людей.

1