На Миколаївщині випробували нову артилерійську установку "Богдана" (фото)

Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення екіпажу
На Миколаївщині випробували нову артилерійську установку "Богдана" (фото)
САУ “Богдана” (Фото: фото Defense Express)
27 Травня 2021, 22:00
читать на русском

На полігоні Широкий Лан у Миколаївській області почалися випробування 155-мм самохідної артилерійської установки "Богдана".

Про це пише відомо Defense Express.

На полігоні пройшли попередні випробування, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Це перший виготовлений дослідний зразок, який пройшов ходові випробування.

САУ "Богдана" вважають важливим елементом переозброєння ракетних військ та артилерії української армії на сучасні зразки.

Для попередніх випробувань САУ "Богдана" застосовували як 155-мм снаряди М107 та Mod 272 (інертні) виробництва Туреччини, так і 155 мм артилерійські снаряди чеської компанії Excalibur Army - включно із далекобійними уламково-фугасні снарядами з поліпшеною аеродинамікою і паском HE ERFB-ВВ.

САУ 2С22 "Богдана" має такі характеристики:

  • САУ 2С22 "Богдана" виконана у натівському 155-мм калібрі. Вона має забезпечити дальність пострілу до 40 км звичайним снарядом та до 60 км завдяки застосуванню активно-реактивного боєприпаса.
  • Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221 та має спарену броньовану кабіну для розміщення обслуги бойової машини. Ствол 155-мм гармати з "прогресивною нарізкою" виготовлено на Краматорському заводі важкого верстатобудування.
  • На "Богдані" також має бути встановлена цифрова система управління вогнем та автомат заряджання - аби бути мобільною, швидкою і невразливою від зворотного вогню ворога.

Довідка: Українська самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міноборони України та ПАТ "Краматорський завод важкого верстатобудування" з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 "Богдана" могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності. Попередньо передбачалось, що ДКР "Богдана", на яку вже витрачено 140 млн грн, буде завершена у 2020 році. Але темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів.

Нагадаємо, конструкторське бюро "Південне" розробляє нову зенітну ракетну систему "Кільчень", яка забезпечує велику дальність ураження - понад 200 км. Ця ракета забезпечує ураження багатьох цілей, чим і пояснюється універсальність комплексу.

Читайте також

1