На окупованих територіях України 150 тисяч жителів голосували на виборах в Росії

Арестович вважає, що Росія повинна понести за це відповідальність
На окупованих територіях України 150 тисяч жителів голосували на виборах в Росії
Вибори 2020 року, жінка несе бюлетень (фото: Парламент UA)
20 Вересня 2021, 11:59
В голосуванні на виборах до Держдуми РФ взяли участь 150 тис. жителів ОРДЛО.

Про це заявив голова комісії з міжнародного співробітництва Ради з прав людини РФ Кирило Вишинський, повідомляє ТАСС.

Понад 150 тис. жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з російськими паспортами проголосували дистанційно на виборах, - сказав він.

За його словами, це приблизна цифра. Крім цього, на окупованих територіях величезна кількість людей - понад 650 тис. - вже є громадянами РФ і отримали паспорти.

Як заявив на телеканалі "Дом" речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, Росія має понести відповідальність за залучення мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованого Криму до виборів у Держдуму.

Щодо жителів окупованих територій, то відповідальність за участь в цих "виборах" буде залежати від рівня їх залучення до них.

Тут не треба всіх одним миром мазати. Тут треба дивитися в кожній окремій ситуації. Є люди, які змушені це зробити, щоб не залишитися без роботи. Ті ж самі бюджетники, яких ставлять на окупованих територіях в дуже жорстке становище: не "голосуєш" - ти без роботи. А можливо, тебе ще будуть переслідувати. Є люди, які добровільно взяли й пішли, - підкреслив Арестович.

Нагадаємо, що 17 вересня Україна висловила протест Росії через проведення виборів до Державної Думи на території окупованого Криму та районів Донецької та Луганської областей і примусового залучення до цього українців.

1