На острові Пасхи обгоріла частина статуй моаї

Місцева влада каже, що для деяких з них наслідки виглядають непоправними
На острові Пасхи обгоріла частина статуй моаї
Статуї на острові Пасхи
7 Жовтня 2022, 21:37
читать на русском

На острові Пасхи цього тижня сталася природна пожежа, внаслідок якої обгоріла частина знаменитих та загадкових статуй – моаї.

Про це повідомило ВВС.

Чиновниця з відомства, яке займається охороною пам'яток культури, Кароліна Перес Даттарі, написала у "Твіттері", що від пожежі, яка спалахнула у понеділок Тихому океані, вигоріли близько 60 га рослинності.

Найбільше постраждала територія навколо вулкана Рано Рараку - саме у каменоломні у тілі цього вулкана мешканці острова вирубували брили для бовванів. Це місце ЮНЕСКО включила до свого списку об'єктів всесвітньої спадщини.

Мер острова Педро Едмундс сказав журналістам, що обгорілим бовванам - принаймні частині з них - повернути колишню неповторність вже не вийде.

Загалом на острові Пасхи майже тисяча бовванів. Ці кам'яні статуї моаї створили в період приблизно з 1400 до 1650 рр. місцеве плем'я рапануї. Висота більшості моаї - близько 4 метрів, а найбільша з них височіє на 10 метрів і важить 74 тонни.

У багатьох бовванів на голови поставлені багатотонні капелюхи з іншого каменю.

Щодо того, що ці статуї означали для племені рапануї багато століть тому, вчені мають різні версії. Найпоширеніша - кожен бовван уособлював дух когось із предків. Але є і нова версія, згідно з якою рапануї розставляли статуї островом, сподіваючись підвищити родючість ґрунту.

Нагадаємо, торік у Нью-Йорку відкрили парк-острів Літл-Айленд на річці Гудзон. Він стоїть на 132 бетонних колонах, вкопаних у річкове дно.

Читайте також