На податковій карті України відсутні майже 6 млн українців - голова ДПС

Держреєстр фізосіб містить інформацію про 44,1 млн осіб
На податковій карті України відсутні майже 6 млн українців - голова ДПС
Олексій Любченко facebook.com
23 Жовтня 2020, 16:44
читать на русском

Майже 5,6 млн українців відсутні на податковій карті України, повідомив голова Державної податкової служби ДПС Олексій Любченко.

За його словами, Держреєстр фізосіб містить інформацію про 44,1 млн осіб, без урахування території ООС - 37,6 млн.

Податкова служба України досить тривалий час не бачить на податковій карті з економічно активного населення 5,6 млн громадян, - сказав Любченко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, минулого року 19,7 млн громадян, або 45%, отримали різні доходи на 2 трлн грн. Із них доходи у вигляді зарплати - 11,6 млн громадян на 1,153 трлн грн, причому 2,1 млн - це пенсіонери.

Читайте також

Тобто реально зарплату отримували лише 9,5 млн людей непенсійного віку, - пояснив Любченко.

Офіційно у 2019 році 13,4 млн економічно активних громадян, або 30% всього населення, не отримують доходів (зокрема студенти, інваліди, домогосподарки тощо), - повідомив він.

Любченко нагадав, що згідно з даними Пенсійного фонду, розмір середньомісячної зарплати, з якої стягують єдиний соціальний внесок (ЄСВ), за минулий рік становив 9,205 тис. грн. Тобто ЄСВ - 2,025 тис. грн.

Читайте також

Зрозуміло, що необхідні дотації. Але за законом Пенсійному фонду має вистачати ЄСВ. Якщо виходити з цих даних, ставку ЄСВ потрібно підвищувати до 34% - це утопія. Значить, потрібно збільшити кількість платників, - зазначив голова відомства.