На систему виявлення у немовлят небезпечних спадкових хвороб виділять 300 млн грн

Буде введена рання, безоплатна діагностика новонароджених, як у найбільш розвинених країнах світу
На систему виявлення у немовлят небезпечних спадкових хвороб виділять 300 млн грн
Дитина (Фото: Pixabay)
17 Червня 2021, 16:54
читать на русском

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5589, згідно з яким 300 млн грн буде перенаправлено для забезпечення розширеного неонатального скринінгу - систему виявлення у новонароджених небезпечних спадкових хвороб.

Підтримали документ 333 народних депутатів на засіданні 17 червня. Ініціатором законопроєкту виступив президент України Володимир Зеленський.

Документ розроблено з метою впровадження в Україні ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей для запобігання розвитку генетичних захворювань, - йдеться у пояснювальній записці.

Тобто буде введена рання, безоплатна діагностика немовлят, як у найбільш розвинених країнах світу.

Згідно з документом, до державного бюджету на 2021 рік будуть внесені зміни. А 300 млн грн пропонують виділити з Фонду президента з підтримки освіти, науки та спорту на програму "Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я".

Зазначимо, що у комітеті охорони здоров'я зазначила, що для цього планують придбати шість лабораторних центрів обладнання та реагенти для проведення скринінгу. На першому етапі проводитимуть ранню діагностику на 22 спадкові хвороби з перспективою розширення до 28. Це дозволить щорічно перевіряти на спадкові захворювання 50-80 тисяч новонароджених.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5495 про особливості надання електронних публічних послуг.

Читайте також