У Раді ухвалили за основу законопроєкт про електронні послуги

Електронні послуги надаватимуться без втручання чиновників
Головне
У Раді ухвалили за основу законопроєкт про електронні послуги
Електронні послуги (Фото: Business insider)
17 Червня 2021, 15:32
читать на русском

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5495 про особливості надання електронних публічних послуг.

Про це стало відомо з  трансляції засідання Ради.

"За" законопроєкт №5495 проголосували 263 народних депутатів.

Проєкт закону передбачає цифровізацію всіх публічних послуг. Його ухвалення зобов'яже державні органи надавати публічні послуги також і в електронній формі.

Закон запроваджує поняття "електронна публічна послуга". Електронні процедури прирівнюються до паперових і встановлюються чіткі правила їх надання.

Законом вводиться принцип "мовчазної згоди". Українці зможуть отримати електронну послугу, навіть якщо в певний термін інша організація не надіслала необхідну про громадянина інформацію.

Пропонується також комплексна електронна публічна послуга. Тобто, громадянин зможе отримати кілька послуг за однією заявою.

Якщо закон для отримання послуги вимагає подання документів та/або інформації, що міститься в національних електронних інформаційних ресурсах, такі документи/інформація не подаються, а надавач послуги самостійно отримує таку інформацію;

Передбачено, що можуть існувати випадки, у яких суб’єкт надання послуги не може надавати електронні публічні послуги. Перелік таких випадків затверджує Кабінет Міністрів України.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про електронні паспорти, за яким вони юридично прирівнюються до звичайних. Тому Україна стала першою у світі країною, яка узаконила е-паспорти.

Читайте також наш матеріалДодаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати.

Читайте також