На українських АЗС може здешевшати паливо

Найбільша динаміка зниження цін на сьогодні притаманна дизельному пальному
На українських АЗС може здешевшати паливо
АЗС, заправка / Фото: Associated Press
16 Серпня 2022, 15:31
читать на русском

На українських АЗС пальне може здешевшати на 3-4 гривні за літр.

Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн у програмі "Розмови про важливе".

Динаміка дуже втішна, маємо дуже серйозний спад ціни на нафтопродукти, на нафту. Наприклад, протягом липня ціни впали на 150-175 доларів за тону, і вже ці партії почали надходити до України, вони пришвидшили падіння цін, як в оптовому сегменті, так і в роздрібному. На сьогодні потенціал зниження оцінюється в 3-4 грн за літр на кожній з марок нафтопродуктів, - сказав Сергій Куюн.

За його словами, найбільша динаміка зниження цін нині притаманна дизельному пальному, адже ціни на нього впали у світі. До того ж перевищення над споживанням дизеля в Україні становило 20-25%.

Відповідно цей обсяг тисне на ринок, і крім того, це все обсяги, які були порівняно дорогі, зараз вже починають надходити більш дешеві, і відповідно всі хочуть швидше розпродати свої запаси, оскільки вони взагалі ризикують потім продати їх в збиток. Тому бачимо дуже суттєве пожвавлення і по дизелю воно, мабуть, найбільше, - пояснив він.

Своєю чергою ціни на бензин за останній тиждень впали на 2 гривні за літр в опті.

І я бачу, що цей процес, він перекинувся на роздрібну мережу, і зокрема, бачимо, що дуже активізувалися роздрібні мережі, які вже кожного дня пропонують якісь акції, якісь маркетингові компанії, і це говорить про те, що конкуренція загострюється, тому, відповідно, буде жорстка конкуренція і щодо ціни, - додав Куюн.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №7668, який передбачає повернення акцизного податку на пальне.

Читайте також