На Волині жінку з туляремією лікували від коронавірусу

Жінка захворіла на туляремію після укусу гедзя
На Волині жінку з туляремією лікували від коронавірусу
Гедзь (Фото: Вікіпедія)
23 Липня 2021, 20:30
читать на русском

У Волинській області медики зафіксували випадок туляремії після укусу гедзя. Оскільки захворювання розпізнали не відразу, жінку три дні лікували від коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Інцидент стався в селі Садів Луцького району. Гедзь вкусив жінку, коли вона пасла корів.

За словами медиків, у пацієнтки спочатку піднялася температура і виник озноб, тому її лікували від коронавірусу, але її стан погіршувався. На третю добу у жінки почервоніло і припухло місце укусу, а також з'явився біль в суглобах і збільшилися шийні та пахові лімфатичні вузли. Лише тоді інфекціоністи запідозрили туляремію та провели необхідні аналізи. У лабораторії підтвердили діагноз.

Лікарі запевнили, що цьогоріч це перший випадок небезпечної інфекційної хвороби в регіоні.

Довідка: Туляремія - це гостра природно - вогнищева інфекційна хвороба. Вона характеризується лихоманкою, появою бубон і ураженням шкіри, очей, мигдалин, легенів та інших органів.

Переносником інфекції є різні види гризунів, в тому числі ондатри, зайці, водяні щури, полівки, хом'яки, миші, а також домашні тварини - свині, вівці, велика рогата худоба. Серед тварин хворобу розносять кровоссальні комахи, як от гедзі чи комарі.

Нагадаємо, у Чернігівській області 74-річний чоловік помер від ботулізму. Пенсіонер з’їв домашню кров’яну ковбасу, яка пролежала у холодильнику два місяці.

Читайте також

1