На вулицях Одеси представили міську фотовиставку про війну (фото)

На фото зазнімковані миті війни у різних куточках України
Ексклюзив
На вулицях Одеси представили міську фотовиставку про війну (фото)
Воєнна виставка в Одесі (фото надане організаторами експозиції)

Бачити війну людям треба. Без цього неможливо усвідомити всю її жорстокість й безглуздість. Дуже часто тільки стихає гуркіт прильоту ракети, люди підіймають очі й вдивляються: що трапилось?

Військові фотографи - сміливі люди. Кадри, представлені на виставці, іноді зроблені в дуже небезпечних місцях, де в будь-який момент можливі вибухи, обвалення будівель або детонація боєприпасів і мін, що не розірвалися. Як в Бородянці під Києвом.

Воєнна виставка в Одесі (фото надане організаторами експозиції)

Дев'ятнадцять українських військових фотографів презентували свої роботи на тему війни з російськими нацистами.

Величезні полотна з фотороботами роздруковані на плівці й виставлені у п'яти місцях Одеси. Фотовиставка "Пліч-о-пліч" розміщена на центральній алеї Міського саду, на огорожі Бродської синагоги, що на розі Жуковського та Пушкінської, біля Карантинної арки у парку Шевченка, на решітках Строганівського мосту та біля заводу Шампанських вин, що на Французькому бульварі.

Воєнна виставка в Одесі (фото надане організаторами експозиції)

Виставка представляє фотографії з різних куточків України: Житомира, Івано-Франківська, Києва та області, Луцька, Львова, Одеси, Ужгорода, Харкова, Чернігова, пунктів пропуску на українському кордоні з ЄС. Серед авторів - Сергій Гудак, Павло Дорогой, Юрко Дячишин, Сергій Ілляшенко, Сергій Коровайний, Юлія Кочетова, Марія Матяшова, Катерина Москалюк, Михайло Палінчак, Олег Петрасюк, Володимир Петров, В’ячеслав Ратинський, Олександр Ратушняк, Яна Сідаш, Аліна Смутко, Максим Фіногєєв, Назар Фурик, Ігор Чекачков, Валерія Юхта.

Воєнна виставка в Одесі (фото надане організаторами експозиції)

Досвід війни у кожного дуже різний. Загальне горе складається з тисяч особистих історій, так само як і загальна гідність, мужність, стійкість. Знати, бачити ці історії — історії наших перемог і втрат, моментів розпачу та піднесення — частина боротьби за свободу та перший крок у формуванні колективної пам’яті щодо цих жахливих історичних подій. Крок, який ми щодня робимо пліч-о-пліч, — пояснюють куратори експозиції Валерія Наседкіна та Володимир Чигринець.

Організаторами проєкту є центр сучасної культури та мистецтва "Шампанка", ГО Інститут розвитку Одеси, у партнерстві з Odesa Photo Days Festival за підтримки меценатської спільноти "Амбасадори культури" та банку "Восток".

Нагадаємо, в Одесі оголосили "собачу мобілізацію". Для домашніх песиків організували безкоштовні курси, аби долучити їх до патрулювання вулиць.

Читайте також

1