На Закарпатті розквітла долина нарцисів, а на Миколаївщині – долина диких орхідей

Цьогоріч через холодну погоду квіти розпустилися пізніше
На Закарпатті розквітла долина нарцисів, а на Миколаївщині – долина диких орхідей
Погода, травень (Фото: Парламент.UA)
19 Травня 2021, 05:00
читать на русском

У Закарпатській області розцвіла Долина нарцисів, а на Кінбурнській косі квітнуть дикі орхідеї.

Про це пише Укрінформ.

На Закарпатті Долина нарцисів розцвіла на два тижні пізніше. Перші квіти розкрилися в Долині нарцисів під Хустом минулого тижня, на вихідні тут було до 50% відкритих бутонів.

Утім, половина нарцисів в Долині іще в бутонах, вони розквітнуть масово за кілька днів, тому сміливо прогнозуємо пік цвітіння на наступні вихідні, 22-23 травня", – розповів екскурсовод Сергій Прокоп.

Він зауважив, що цьогоріч Долина нарцисів запізнилася із цвітінням і пропустила пікові потоки туристів на Закарпатті на початку травня, відтак, цвістиме переважно для місцевих.

Іще один нюанс – цьогоріч через холодну весну квіти пізно розкрилися, але зараз уже достатньо тепло, то цвітіння буде недовгим. Тому радимо усім, хто бажає побачити Долину нарцисів в цвіту, поспішити, – додав гід.

За його словами, наразі вхід на територію заповідника для дорослих коштує 25 гривень, дитячий та пільговий квитки – 15 гривень.

Читайте також

На Миколаївщині в регіональному ландшафтному парку "Кінбурнська коса" зацвіло найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей. Його площа сягає понад 60 гектарів.

В цьому році орхідеї зацвіли трохи пізніше, ніж зазвичай. Але саме цими днями насолодитися цією красою можна повною мірою, – розповіли в парку.

Ще до початку цвітіння орхідей служба держохорони парку провела маркування "Орхідного поля" для недопущення знищення рослин. Охоронці просять не їздити й не ходити по орхідеях, не рвати та не копати їх. Адже на присадибних ділянках вони рости не будуть, для них потрібен особливий мікроклімат.

У період цвітіння заборонено випасати на "Орхідному полі" худобу, коней, віслюків.

Орхідеї (зозулинці) навесні стають справжньою окрасою Кінбурнського півострова. "Орхідне поле" прилягає до озер Черніне і Черепашине. Щільність квітів місцями сягає тут до 100 рослин на квадратний метр.

Саме на півострові найбільше скупчення цих квітів в Україні та Європі. Усі види наземних орхідей, які ростуть на косі, занесені до Червоної книги України.