На Закарпатті створюють ІТ-кластер, де звільнятимуть від військової служби айтішників

В області таким чином хочуть захистити українську економіку
На Закарпатті створюють ІТ-кластер, де звільнятимуть від військової служби айтішників
IT-фахівці
1 Квітня 2022, 12:19
читать на русском

У Закарпатській області планують створити загальнонаціональний ІТ-кластер, де айтішників зможуть звільняти від військової служби для захисту економіки України.

Про це повідомив голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

Закарпаття стає національним хабом для усього українського бізнесу, який захищає українську економіку. Бізнес, який переміститься та працюватиме у Закарпатті, буде захищений, – зазначено у повідомленні.

Так, на Закарпатті ІТ-бізнес отримає:

- бронювання айті-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан;
- надання локації для роботи, перероблені офісні площі та коворкінги, забезпечення їх охорону;
- надання якісного сучасного Інтернету (волокно, супутник);
- допомогу у супроводі економічної, податкової та господарської діяльності.

ІТ-бізнес реєструється в Мінекономіки як підприємство, яке має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область. Обов’язкова реєстрація як суб’єкту господарської діяльності на території області як реінтегроване підприємство з іншого регіону.

Після цього ОВА спільно з Мінекономіки забезпечує формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан.

Зазначається, що від початку війни, близько 35 тисяч фахівців ІТ-сфери вже переїхали до Закарпаття та ведуть свою діяльність у регіоні.

Нагадаємо, в тимчасово окупованому Криму відбувається примусова мобілізація для участі у війні проти України. Чоловіки намагаються покинути півострів, проте РФ закрила дорогу на материкову частину нашої країни.

Читайте також