НАБУ розкритикувало рішення КСУ щодо електронного декларування

Рішення КСУ руйнує антикорупційну реформу, вважають у НАБУ
НАБУ розкритикувало рішення КСУ щодо електронного декларування
НАБУ. Фото: Facebook
28 Жовтня 2020, 22:07
читать на русском

Рішення Конституційного суду України, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є політичним. Про це йдеться у повідомленні Національного антикорупційного бюро України.

У такий спосіб КС України не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень, - зазначають у НАБУ.

В антикорупційному бюро наголошують, що запровадження електронного декларування є одним із ключових надбань держави після Революції Гідності.

Читайте також

Адже декларантами є особи, що утримуються коштом платників податків, у тому числі це стосується і суддів. Однак судді КСУ вирішили, що всі служителі Феміди мають залишатися поза цим процесом, а моніторинг їхнього способу життя є нібито формою тиску, так само як і складання протоколів у разі виявлення розбіжностей між задекларованими і фактичними статками, - кажуть у бюро.

На думку НАБУ, завдяки рішенню КСУ в Україні ніхто не контролюватиме і не матиме права запитувати про статки суддів та джерела їхнього походження, притягати до відповідальності за наявності розбіжностей.

Станом на 27 жовтня 2020 року в роботі НАБУ перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. 7 особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами). Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті. Відтак, посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності, - наголошують у бюро.

Читайте також

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Реєстру декларацій на виконання рішення Конституційного суду України.

1