НАБУ викрило керівників порту "Южний" на зловживаннях на 47,5 млн грн

Серед організаторів схеми – чинні та колишні посадовці держпідприємства
НАБУ викрило керівників порту "Южний" на зловживаннях на 47,5 млн грн
НАБУ Фото: nabu.gov.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро 27 жовтня викрили 11 осіб на організації корупційної схеми, через яку державне підприємство "Морський торговельний порт "Южний" зазнало понад 47 млн грн збитків.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Так, серед організаторів схеми – чинні та колишні посадовці ДП "МТП "Южний".

Йдеться про:

  • одного з заступників директора ДП "МТП "Южний";
  • ексзаступника директора ДП "МТП "Южний";
  • сімох колишніх директорів комерційних компаній;
  • двох співробітниць комерційних компаній.

Читайте також

Слідство встановило, що один із чинних керівників ДП "МТП "Южний" разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів. Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів, - йдеться у повідомленні.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за статтею про “привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою”, яка передбачає позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Посадовців державного підприємства затримали. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу всім учасникам злочину.

Досудове розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із осені 2017 року.

Нагадаємо, Антикорупційна прокуратура викрила двох осіб, ймовірно причетних до розтрати понад 14 мільйонів гривень, які були виділені на попередження надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв’язку із затопленням шахт на Луганщині у 2018 році.

1