Нацбанк: інфляція в Україні зросла до 20%

Найбільше за місяць зросли ціни на пальне
Важливо
Нацбанк: інфляція в Україні зросла до 20%
Гривня, купюри Фото: НБУ
7 Липня 2022, 19:48
читать на русском

В Україні інфляція у червні зросла до 20%. Зросли ціни на пальне та непродовольчі товари.

За даними Нацбанку, також найбільше помітним стало здорожчання овочів та фруктів, круп, м’яса.

Надалі пришвидшувалося зростання цін на сирі продукти, що насамперед пов’язано із появою ранніх овочів, які цього року значно дорожчі унаслідок тимчасової окупації південних регіонів, що спеціалізуються на їх вирощуванні, а також зростання витрат на їх виробництво і постачання. Дорожчали також крупи, зокрема гречка, через обмеженість власних запасів та можливостей
імпорту. Швидше зростали ціни на м’ясо, зокрема через скорочення пропозиції зі східних та центральних областей, - йдеться у повідомленні.

Інфляція в Україні Дані НБУ

У фінрегуляторі зазначають, що пришвидшення інфляції зумовлювалося як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, насамперед пов’язаними із війною. Це і порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування активів та інфраструктури, обмеженість запасів та можливостей імпорту та окупація територій.

В НБУ зазначають, що стримують інфляцію фіксований обмінний курс гривні та мораторій на підвищення тарифів на тепло
та розподіл газу на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення.

Раніше в НБУ прогнозували, що на кінець року інфляція перевищить 20%, але це контрольований рівень. При цьому гіперінфляція - дуже нереалістичний сценарій.

1