Нацбанк скасував низку валютних обмежень для волонтерів в Україні

Скасовано ліміт на розрахунки волонтерів з гривневих платіжних карток за кордоном
Головне
Нацбанк скасував низку валютних обмежень для волонтерів в Україні
Будівля Національного банку України (НБУ) Фото: УНІАН
7 Серпня 2022, 07:16
читать на русском

Національний банк України спростив низку обмежень для підтримки діяльності волонтерів.

Як повідомляє пресслужба фінустанови, банкам дозволили не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном з метою купівлі товарів військового призначення.

Ліміт на розрахунки не застосовуватиметься за умови дотримання одночасно таких вимог:

  • операції за рахунком волонтера є типовими для цієї фізичної особи, та обсяг операцій, що здійснювалися за її рахунками, перевищував еквівалент 100 тис. грн на місяць до 21 липня 2022 року;
  • подання до банку листа від державного органу або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тис. грн на місяць;
  • надання орієнтовної вартості (розрахунку) товару та строків виконання замовлення;
  • інформування волонтером банку щодо збору коштів з метою оплати продукції.

У Нацбанку кажуть, що до переліку товарів, які мають змогу купувати волонтери-фізичні особи, належать: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каримати та засоби для надання домедичної допомоги.

Наявність у банку інформації з відкритих джерел щодо недобросовісної практики діяльності відповідної фізичної особи може бути підставою для відмови банком надалі проводити такі операції в обсязі, що перевищує ліміт у 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті), - додали в НБУ.

Нагадаємо, від 21 липня 2022 року Національний банк України установив щомісячний ліміт для розрахунків за кордоном з усіх гривневих карток клієнта, відкритих в одному банку, в розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті).