Нацполіція звільнила усіх правоохоронців, які залишилися га окупованих териоріях

Поліцейських, яким вдалося виїхати, перевіряють на поліграфі 
Нацполіція звільнила усіх правоохоронців, які залишилися га окупованих териоріях
Поліція Фото: https://t.me/UA_National_Police/3784
3 Червня 2022, 16:02
читать на русском

Співробітників поліції, які залишилися на окупованих територіях, звільнено з лав Національної поліції України.

Про це голова Нацполіції Ігор Клименко розповів в інтерв'ю "Українським новинам".

Так, зараз на окупованих територіях залишилася незначна кількість колишніх працівників поліції. Мною особисто був підписаний наказ, який вимагав, згідно з оперативною та військовою обстановкою, прибути у певний час у місця дислокації. Наприклад, треба було прибути до Запоріжжя працівникам із Мелітополя та Бердянська. Те саме стосується Херсона, районів Луганської чи Харківської області. Тих, хто досі у встановлений термін не прибув у місця дислокації, всі були звільнені з Національної поліції. Ми їм не виплачували зарплату тощо, - розповів він.

За словами Клименка, серед них є люди, які перейшли на бік ворога та працюють не лише у місцевій поліції, а просто в органах окупаційних властей того чи іншого регіону.

Чи велика кількість? Вважайте самі: із загальної штатної чисельності 130 тисяч у нас сьогодні є понад 60 підозр колишнім поліцейським за співпрацю з ворогом.

Він зазначив, що внутрішня безпека Національної поліції працює над цим питанням та відстежує таких працівників:

Водночас я хочу сказати, що частина працівників, які не вийшли, написали рапорти, що з об'єктивних причин не можуть вийти з цієї території. Це хворі родичі, за станом здоров'я тощо. Вони все одно були звільнені, бо вони перебувають на окупованій території. Це великий ризик. Ну і, звичайно, велика ймовірність, що, будучи у статусі поліцейського, це може бути використане, зокрема, пропагандистською машиною нашого ворога.

Клименко каже, що усі правоохоронці, хто виїхав з окупованої території, підлягають ретельній та жорсткій перевірці. Без жодних винятків:

Кожен обов'язково проходить поліграф, відповідні співбесіди для того, щоб ми розуміли, де зброя, де службове посвідчення і що робив на окупованій території в цей час. Залучаємо до цих перевірок та працівників СБУ. Якщо перевірку відбувається, ми тоді визначаємо, чи може він (вона) бути допущений до виконання завдань у складі Національної поліції. Якщо така людина перевірку не проходить, то їм починають займатися інші органи.

Нагадаємо, прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розповів, чи були виявлені зрадники у підконтрольному йому відомстві.

Читайте також

1