Над Україною зависли небезпечні хмари з діоксидом сірки

Українців попередили про випадіння слабокислого дощу
Над Україною зависли небезпечні хмари з діоксидом сірки
Хмари, погода Фото: James Wheeler з Pexels
21 Жовтня 2021, 15:00
читать на русском

Хмари з діоксидом сірки, які утворилися внаслідок виверження вулкану Кумбре-В'єха, вже дісталися України.

Як повідомляє Український гідрометеорологічний центр, останніми днями вчені за допомогою супутникового моніторингу виявили переміщення територією Європи повітряних мас з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки SO2 (який виділяється при вулканічних виверженнях).

На даний час, ці повітряні маси вже досягли території України. Але, як зазначають вчені, хвилюватися все ж не варто. Адже перевищення концентрацій SO2 спостерігається не у приземному шарі атмосфери, а на значних висотах - 10-15 км, - кажуть в УГМЦ.

Фото: УГМЦ

Метеорологи запевняють, що перевищення концентрацій SO2 на такій висоті не впливає значним чином на повітря, яким ми з вами дихаємо.

У випадку випадіння опадів - утворюється слабокислий дощ, який знову ж таки, за словами вчених, не становить суттєвої небезпеки для навколишнього середовища. До того ж синоптична ситуація в Україні зараз є динамічною - повітряні маси доволі швидко переміщуватимуться територією нашої країни найближчими днями. І за прогнозами, протягом наступної доби маса повітря, що містить перевищені концентрації SO2 вже практично повністю покине територію України, відходячи у східному напрямку, - йдеться у повідомленні.

Довідково: Діоксид - вкрай токсична речовина. При підвищених концентраціях він може чинити шкідливий вплив на здоров'я людини, призводить до закислення грунту, інтоксикації тварин, рослин, порушення балансу екосистеми.

Діоксид сірки зазвичай затримується в атмосфері ненадовго, всього на кілька днів, а іноді - годин.

Нагадаємо, вулкан Кумбре-В'єха почав виверження на початку жовтня. Мешканцям Канарських островів влада радить обмежити час перебування на відкритому повітрі, а вразливі групи, зокрема, дітей і літніх людей, просять залишатися вдома.

Читайте також

1