У Києві зафіксували небезпечне підвищення показників забруднення повітря

Норму перевищено у три-чотири рази
У Києві зафіксували небезпечне підвищення показників забруднення повітря
Місто затягнуте смогом (фото: УНІАН)
20 Січня 2021, 11:21
читать на русском

Сьогодні у Києві зафіксували підвищення показників забруднення повітря. Для здоров'я людей - це шкідливо і дуже шкідливо.

За даними saveecobot, показники забруднення перевищують норму у три-чотири рази.

Фото: saveecobot.com

Фото: saveecobot.com

За даними спостережень Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського у період з 12 по 18 січня 2021 р. у повітрі Києва було перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДКс.д.) за середньодобовим вмістом:

  • завислих речовин (пилу) – у 1,1-1,2 раза на Бессарабській площі, проспекті Перемоги (район метро Святошин);
  • діоксиду сірки – у 3,6-3,9 раза – на Бессарабській площі, вулицях Каунаській, Інженера Бородіна, площі Перемоги, Оболонському проспекті; у 2,3-3,4 раза – на інших постах спостережень, за винятком проспекту Науки, 37 (біля метеомайданчика обсерваторії), де перевищень не спостерігалось;
  • діоксиду азоту – у 5,5-7,2 раза – на вулицях Каунаській та Інженера Бородіна, площі Перемоги; у 4,0-4,8 раза – на Бессарабській площі, проспекті Перемоги, бульварах Лесі Українки та Вацлава Гавела; у 3,1-3,9 раза – на усіх інших постах, крім проспекту Науки, де перевищень не спостерігалось;
  • формальдегіду – у 2,0-2,2 раза – на проспекті Перемоги, площах Бессарабській і Перемоги, вулицях Олександра Довженка та Каунаській; у 1,4-1,8 раза – на інших постах спостережень, крім проспекту Науки.

Всього на 16 стаціонарних постах обсерваторії за вказаний проміжок часу було відібрано та проаналізовано 1 373 проби повітря. Загалом, у порівнянні з попереднім тижнем, рівень забруднення повітря формальдегідом та діоксидом азоту дещо знизився, діоксидом сірки – підвищився, іншими домішками – майже не змінився.

Читайте також

За даними ресурсу IqAir, станом на ранок 20 січня Київ займає 12 місце світового рейтингу міст з найбруднішим повітрям.

Фото: iqair.com

Нагадаємо, що вчені оприлюднили дані супутників Європейського космічного агентства, які показують, де в Україні найвищий рівень забруднення повітря.

Істотне забруднення повітря отруйними частинками пилу, що перевищують стандарти ВООЗ, зафіксували у Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Донецьку. У десятках районів Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Запорізької областей, а також у Києві частки повітря можна вважати небезпечним для здоров'я людей.