Над Землею утворилася озонова діра, яка більша за Антарктиду

Прогнозують, що озоновий шар повернеться до норми у грудні
Над Землею утворилася озонова діра, яка більша за Антарктиду
Озонова діра (Фото: Shutterstok)
18 Вересня 2021, 08:32
читать на русском

Розміри нової озонової діри над Південним полюсом перевищують розміри Антарктиди. Вона значно збільшилася за останні тижні, її розмір більший, ніж 75% дір, які спостерігалися вченими з 1979 року.

Про це повідомила служба моніторингу атмосфери Copernicus.

Цьогоріч озонова діра з'явилася, як і очікувалося, на початку сезону. Вона дуже схожа на торішню, яка не була чимось винятковим у вересні, але потім перетворилася на одну з найстійкіших в історії спостережень. Тепер ми бачимо, що діра цього року стала набагато більшою, ніж зазвичай. Вихор доволі стабільний, а температура в стратосфері навіть нижча, ніж минулого року. Це доволі велика і потенційно глибока озонова діра, - заявив директор служби Венсан-Анрі Пьош.

Як відомо, озонові діри щорічно утворюються в Південній півкулі в кінці зими. Піка озонова діра досягає до середини вересня - жовтня. Коли температури високо в атмосфері починають підвищуватися, полярний вихор стає слабкішим і, як правило, до грудня озоновий шар повертається до норми.

Нагадаємо, над Антарктидою у грудні 2020 року закрилася найбільша за всю історію спостережень озонова діра. ця озонова діра збільшувалася із середини серпня і досягла максимального розміру – 24,8 млн км² - 20 вересня 2020 року, розповсюдившись на більшу частину материка.

Читайте також

1