Антарктичний криголам придбають для експедицій в Україні

Це буде британське науково-дослідне судно з вісьмома лабораторіями на борту
Антарктичний криголам придбають для експедицій в Україні
Криголам (ілюстративне фото з Pexels)
9 Липня 2021, 14:46
читать на русском

Україна придбає антарктичний криголам для досліджень Світового океану на виділені урядом кошти.

Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти й науки України.

Зазначається, що уряд виділив кошти на придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій.

Відповідне розпорядження про перерозподіл деяких видатків держбюджету, передбачених МОН на 2021 рік, було схвалено 7 липня 2021 року під час засідання Кабінету Міністрів. Це рішення ще має затвердити Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, після чого наступним кроком є придбання судна.

Океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах Океану.

Наявність власного судна також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції "Академік Вернадський", дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою. Для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна.

Переваги антарктичного криголама Фото: mon.gov.ua

Це рішення є надзвичайно важливим, адже розвиток полярних та океанографічних досліджень – один із пріоритетів людства у 21 столітті. Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. І це не лише величезний престиж для нашої держави, а й широкі можливості для українських вчених працювати на світовому рівні та долучатися до розв’язання глобальних проблем, - зазначив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет.

За його словами, вивчення та освоєння ресурсів Світового океану є одним із головних трендів розвитку науки та технологій у сучасному глобалізованому світі.

Нагадаємо, що найбільший у світі айсберг A-76 відколовся від західної частини Антарктиди.

Читайте у нашому матеріалі про те, як функціонує станція "Академік Вернадський": Українці в Антарктиді: як працює станція Вернадського

Читайте також