Над станцією "Академік Вернадський" з'явились рідкісні перламутрові хмари

Явище можна побачити під час заходу сонця, коли воно опускається на кілька градусів нижче горизонту
Над станцією "Академік Вернадський" з'явились рідкісні перламутрові хмари
Перламутрові хмари над станцією “Академік Вернадський” (фото: Національний антарктичний науковий центр у Facebook)
29 Червня 2021, 11:23
читать на русском

В Антарктиці, над станцією "Академік Вернадський", з'явилися рідкісні перламутрові хмари, або крижані полярні стратосферні хмари.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Їхня повна назва – крижані полярні стратосферні хмари, адже вони складаються з кристаликів криги, спостерігаються здебільшого в полярних регіонах і на відміну від більшості хмар, які живуть у "вологій" тропосфері – нижньому шарі атмосфери, ці формуються в наступному шарі – "сухій" стратосфері, - повідомили українські полярники.

Зазначається, що перламутрові хмари є досить рідкісними. В Антарктиці таке явище можна побачити переважно взимку, коли в нижніх шарах стратосфери (на висоті 15-27 км) температура опускається до аномального рівня (близько -85°C). Саме така температура є однією з головних умов формування цих хмар. Інша обов'язкова умова – наявність ядер конденсації, тобто мінічастинок, на яких пара починає переходити в рідкий стан.

Перламутрові хмари над станцією "Академік Вернадський" (фото: Національний антарктичний науковий центр у Facebook)

Українські полярники розповіли, що виникнення перламутрових хмар пов'язують з гірськими хвилями. Такі хвилі утворюються, коли потік повітря в тропосфері натикається на високий гірський хребет, "йде" вгору, огинає його та "падає" вниз.

Оскільки в полярних регіонах висота тропосфери не більш як 7-8 км, то верхівка хвилі потрапляє в стратосферу, сприяючи формуванню перламутрових хмар. Також їх утворення може бути пов'язане з сильними тропосферними циклонами.

Перламутрові хмари дуже тонкі, тож вдень, на тлі розсіяного світла їх фактично не видно. А от під час заходу сонця, коли воно опускається на кілька градусів нижче горизонту, світло відбивається від кристаликів льоду в хмарах таким чином, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і "фарбує" хмари в різні кольори, - йдеться у повідомленні.

Перламутрові хмари над станцією "Академік Вернадський" (фото: Національний антарктичний науковий центр у Facebook)

Також виділяють другий тип полярних стратосферних хмар, які на відміну від крижаних складаються з води та азотної кислоти. Однак вони не мають таких яскравих кольорів, як перламутрові, і їх складно помітити неозброєним оком. Водночас саме цей тип хмар сприяє руйнуванню озонового шару, адже на їхніх поверхнях хлор набуває реактивних форм, що знищують полярний стратосферний озон.

Оскільки якраз над нашою станцією ще британськими вченими вперше було зафіксовано "озонову діру", стан якої зараз моніторять українські науковці, то полярники на "Вернадському" не тільки милуються красою стратосферних хмар, а й спостерігають за ними в наукових цілях, - зазначили у науковому центрі.

Нагадаємо, Національний антарктичний науковий центр разом із 30-ма науковими організаціями з різних країн світу моделюватиме зміни клімату в Антарктиді та Арктиці. Дослідники вивчатимуть, як динаміка атмосферних процесів, танення льодовиків, підвищення рівня та закиснення океану впливають на формування регіонального полярного клімату.

Читайте також наш матеріал: Українці в Антарктиді: як наука зможе врятувати світ

Читайте також

1