Найдорожчий проєкт: волонтери придбали комплекс Bayraktar за 16,5 млн доларів

Комплекс містить три ударних безпілотники
Найдорожчий проєкт: волонтери придбали комплекс Bayraktar за 16,5 млн доларів
Байрактар Фото: https://savelife.in.ua
27 Липня 2022, 11:28
читать на русском

Український благодійний фонд "Повернись живим" придбав для ЗСУ авіаційний комплекс Bayraktar TB2, який коштує 16 502 450 доларів.

Про це повідомили у фонді.

Джерело: фонд "Повернись живим"

Фонд "Повернись Живим" здійснив найдорожчий проєкт у своїй історії. Ми придбали 10 безпілотних комплексів PD-2 із пересувними наземними станціями, загальною вартістю приблизно у 300 000 000 гривень, або 8,5 мільйонів доларів. За ці по-справжньому великі народні кошти Фонд купив: 20 літаків PD-2, 10 автівок-наземних станцій, переобладнаних у пересувні командні пункти управління, - розповів керівник фонду Тарас Чмут.

Він розповів, що PD-2 — це багатоцільов розвідувальні безпілотні комплекси вітчизняного виробництва. Вони розроблені українськими UkrSpecSystems та "буквально зроблені в Україні".

Чмут каже, що ці безпілотники — одні з кількох БПЛА українського виробництва з радіусом польотів у понад 200 кілометрів. PD-2 має двигун внутрішнього згоряння, тож у порівнянні з електричними літаками, долає значно більші дистанції.

А тепер, певно, найголовніше - ці комплекси потраплять до рук досвідчених, професійних пілотів. І тут все просто: PD-2, придбані за мільйони народних грошей, — це безпілотники оперативно-тактичного рівня. Їх не можна використовувати в неумілих руках і на будь-які цілі. PD-2 коригуватимуть стратегічно важливі удари, що їх здійснюватимуть, зокрема, "Точка-У" та американська ракетна артилерійська система HIMARS, - додав Чмут.

Нагадаємо, що 22 червня телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков відкрили збір коштів, в якому попросили українців зібрати 450 млн гривень на три БПЛА Bayraktar. Але українці лише за три доби зібрали 600 млн гривень, тому з трьох запланованих планували купити чотири.

27 червня компанія Baykar оголосила, що не візьме гроші за БПЛА, оскільки зворушені солідарністю українців щодо збору коштів через благодійний фонд Сергія Притули. Українці їх отримають безплатно.

1