Накопичувальна пенсійна система в Україні: коли почне діяти

Відповідний проєкт закону вже підготували
Накопичувальна пенсійна система в Україні: коли почне діяти
Пенсії, гроші (фото: УНІАН)
18 Січня 2021, 14:02
читать на русском

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи можуть ухвалити вже цього року. Кабмін розробив з Міністерством соціальної політики стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Про це він розповів в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) зазначив, що стратегію накопичувальних пенсій погодили з профільним комітетом Верховної ради.

Зараз це питання знаходиться в законодавчій площині. Відповідний проєкт закону підготовлений, будемо просити парламентаріїв ухвалити його якомога швидше, щоб у цьому році ця накопичувальна пенсійна система була введена, - сказав він.

Читайте також

За словами прем'єра, така система потрібна Україні, так само як цивілізований фондовий ринок.

Є презентація, підготовлена Національною комісією з цінних паперів і фондових ринків спільно з USAID, ЄБРР та Американською торговою палатою. Вони готові виділити фінансування. Там величезний масштаб роботи, - додав він.

Лише після підписання меморандуму розпочнеться його впровадження. В уряді також сподіваються, що нормальний фондовий ринок запрацює вже через рік. Однак там величезна кількість законодавчої роботи, тому, з урахуванням всіх нюансів бюрократії, для повноцінної роботи може знадобитися три роки.

Нагадаємо, що в Україні налічується понад 11 мільйонів пенсіонерів (11 130 954), а середній розмір пенсій в країні становить 3 507 гривень.

Як повідомили у Пенсійному фонді України (ПФУ), за минулий рік середній розмір пенсій зріс на 424,53 грн або на 13,8% (проти 3082,98 грн станом на 1 січня 2020 року).

1