Нардеп Крулько та його брат мають незадекларований готельний бізнес, який "розквітнув" під час війни

Готельно-ресторанний бізнес з’явився та розростається після потрапляння Івана Крулька до Верховної Ради
Головне
Нардеп Крулько та його брат мають незадекларований готельний бізнес, який "розквітнув" під час війни
13 Жовтня 2023, 10:40
читать на русском

Нардеп двох скликань Іван Крулько від "Батьківщини" та його брат, місцевий депутат від тієї ж політсили мають зв’язки з мережею Apartel. Готельно-ресторанний бізнес з’явився та розростається після потрапляння Івана Крулька до Верховної Ради.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів Bihus.Info.

Як зазначається у розслідуванні, свіжий об’єкт був відкритий вже під час повномасштабного вторгнення РФ. Попри те, що брат нардепа навіть згадує себе серед партнерів у цьому бізнесі, жоден з двох Крульків не фігурує у ньому юридично і, відповідно, не декларував цей бізнес.

Іван Крулько – нардеп з 2014-го року, член фракції "Батьківщина" і один із заступників Юлії Тимошенко в партії. На початку вересня 2023-го року був серед тих парламентарів, які не підтримали відкриття реєстру електронних майнових декларацій. Іван Крулько пояснив своє небажання голосувати міркуваннями безпеки під час війни.

Як виявили журналісти, у червні 2023-го року народний депутат Іван Крулько був присутній на відкритті приватного готельно-ресторанного комплексу Apartel Uzhhorod. Урочисто перерізав стрічку Василь Крулько – молодший брат нардепа. Він депутат Закарпатської обласної ради від "Батьківщини" з 2020-го року.

У 2021 році нардеп Іван Крулько також був присутній на відкритті готелю Huston в м. Хуст (готель також вказаний на сайті Apartel). У 2020 році дружина нардепа Крулька стала власницею апартаменту в першому апарт-готелі мережі Apartel у Шаяні.

Брат нардепа дає інтерв’ю як співзасновник мережі Apartel, хоча, за даними реєстру юросіб, не є співвласником компаній, задіяних у зведенні і функціонуванні мережі Apartel. Це може свідчити про те, що офіційно в бізнесі Apartel фігурують не всі, хто за ним насправді стоїть.

Натомість теща Василя Крулька – Оксана Сабадош – в реєстрі юросіб вказана власницею низки фірм (ТОВ "Велос", ТОВ "Рікка Хуст", ТОВ "Рікка Хуст1", ТОВ "Рікка Хуст2"), які оперують землею під майбутніми величезними 5-зірковими комплексами Apartel Skhidnytsya і Apartel Rikka Khust та нерухомістю, що наразі там зводиться.

Також тещі Крулька-молодшого належать права на товарний знак Apartel.

Крім того, журналісти виявили зв’язок нардепа Івана Крулька і його родини з кількома особами, які в публічній комунікації також згадуються як співзасновники (партнери) мережі Apartel: Сергієм Максименком, Михайлом Мадярчиком та Артемом Орлом.

Журналісти Bihus.Info зафіксували, як нардеп Крулько приїздив під Верховну Раду у 2021 році на мікроавтобусі Mercedes-Benz V250 Сергія Максименка. За даними минулих партійних звітів, мікроавтобус орендувала у Максименка партія "Батьківщина" – за кошти платників податків, які парламентські сили отримують на фінансування своєї діяльності з бюджету.

У 2023-му вже дружина нардепа Крулька регулярно їздить на іншій автівці Сергія Максименка – кросовері Lexus NX200. Іван Крулько заявив журналістам, що його дружина орендує це авто у Максименка. Крім того, у 2017-му Максименко купував у дружини Івана Крулька земельну ділянку на Київщині. Нині Максименко юридично значиться то директором, то власником у фірмах, задіяних у зведенні об’єктів мережі.

Михайло Мадярчик, якого також представляють співзасновником мережі Apartel, у 2019-му придбав у Івана Крулька квартиру в ЖК "Британський квартал" у шість разів дорожче, ніж нардеп у неї інвестував.

Інший знайомий братів Крульків – Артем Орел, який значиться директором в одній із фірм тещі Крулька-молодшого, у 2018-му році придбав у нардепа Крулька земельну ділянку на Київщині.

У коментарі журналістам Іван Крулько заявив, що не має ніякого відношення до мережі Apartel і не отримує прибутків від її діяльності. На питання щодо частки його брата в цьому бізнесі нардеп відповісти не зміг.

Також журналісти зазначають, що за час роботи в парламенті майновий стан народного депутата Івана Крулька значно покращився. Напередодні обрання (у 2013-му) він з родиною володів квартирою у Броварах, під Києвом, 6-річною Honda Civic та ділянками на Київщині та на Херсонщині.

У 2019 році його родина володіла вже двома квартирами у престижному столичному ЖК "Французький квартал 2", паркомісцем у цьому ж комплексі, боксом у гаражному кооперативі, двома кросоверами BMW X1 та X5 – 2011-го та 2016-го року випуску, відповідно, а також частиною згаданої землі на Київщині та на Херсонщині. Нардеп пояснює це тим, що він вдало продавав попереднє майно і інвестував у квартири в столиці на етапі будівництва.

Читайте також

1