Нардеп зі "Слуги народу" розповів, чому депутатські запити не вирішують проблем виборців

Запити і звернення не так часто призводять до позитивного розв'язання проблеми
Ексклюзив
Нардеп зі "Слуги народу" розповів, чому депутатські запити не вирішують проблем виборців
Георгій Мазурашу (Фото з особистого архіву нардепа)
22 Вересня 2021, 21:59
читать на русском

Для того, щоби особисто достатньо глибоко розбиратися у кожному законопроєкті, який народні депутати розглядають і за які голосують, "темп" мав би бути не таким високим, як у Верховній Раді.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів народний депутат України від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

За його словами, є парламенти, де на порядки менше рішень ухвалюють, але, вочевидь, ретельніше їх пропрацьовують. Але маємо те, що маємо. В принципі все одно нерідко доводиться довірятися позиції профільних колег, або відповідних фахівців. І це теж логічно.

Я ж глибше займаюсь питаннями сфери фізичної культури і спорту. Плюс мій "фронт" - це боротьба за справедливість і захист інтересів вітчизняних виробників, підтримка і розвиток реального сектору економіки. А законопроєкти, де я фігурую співавтором, частіше підписую, приймаючи відповідні пропозиції від колег, коли підтримую по суті ті ініціативи. Хоча тепер хотів би пропрацювати і спробувати вивести на результативність деякі свої ініціативи. Для цього треба щось інше ігнорувати, менше приділяти уваги спілкуванню з виборцями. І це теж складно, бо вже якось звикли люди, що я доволі доступний, і поспілкуватись зі мною можна навіть вночі, - розповів нардеп.

Мазурашу додав, що запити у парламенті теж бувають колективними. Найбільш ґрунтовні з тих, які підписував лише він, або він пропонував колегам підтримати, стосувались, як правило, медичної сфери.

Бо серед помічників у мене Заслужений юрист України Галина Калішенко, яка колись працювала заступником глави МОЗ. До слова, прикро, що її знання, фаховість, працьовитість і порядність не використовується нашою командою у виконавчій владі. Я пропонував її кандидатуру на деякі посади, поки що "не чують", на жаль, - додав він.

За його словами, запити і звернення не так часто призводять до позитивного розв'язання проблеми, яких вони стосуються. Частіше можна отримати просто інформацію якусь, і пояснення, чому наразі ті чи інші питання залишаються невирішеними…

Так, по госпіталю на Фастівській (у Чернівцях, звідки родом нардеп - ред.) запити не дуже допомогли, по неправомірності включення в платіжки за газ того сезонного коефіцієнта, - теж, по ветерану-військовому, який вже з два десятки років перший в черзі, але ніяк не отримає передбачене законодавством житло, - теж все залишається на рівні "відписок".

А недавно був такий "прикол", коли я звернувся у Фонд держмайна із запитаннями щодо незрозумілих речей навколо автоматичної оцінки нерухомості, мені відповіли, мовляв, ви голова Підкомітету фізичної культури і спорту, то чого до нас звертаєтесь з такими запитаннями. Так ніби повноваження народних депутатів різні залежно від приналежності до профільного комітету. З цим ще маємо розібратися, бо такі зухвалі "відписки" неприпустимі, - зазначив Мазурашу.

Як вважає нардеп, взагалі багато проблем, з якими до парламенту звертаються, потребують для вирішення ресурсів, яких в Україні дуже не вистачає. Бо вони сконцентровані в кишенях олігархів та інших аморальних типів, яким дали "прихватизувати" основне прибуткове і бюджетоутворююче.

І тут запитами складно змінити ситуацію. Потрібно нам електоральну революцію, внаслідок якої ми прийшли до влади, продовжити законодавчою революцією. Інакше може бути революція соціальна, що болючіше вдарить по країні…

Нагадаємо, що народний депутат України від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу вважає законопроєкт, який забороняє продаж алкоголю і тютюну у звичайних магазинах, корисним для країни й людей.