Нардеп-зрадник Медведчук створив на росії новий політичний рух

До "Другой Украины" долучилися політтехнологи. які втекли з України та телевізійні коментатори з промедведчуківських каналів
Головне
Нардеп-зрадник Медведчук створив на росії новий політичний рух
Медведчук Фото: скрін з відео СБУ
27 Квітня 2023, 10:55
читать на русском

Обвинувачений у державній зраді колишній народний депутат України Віктор Медведчук, створив у Росії новий "політичний рух" під назвою "Другая Украина". До нього долучились політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ, обвинувачені в державній зраді і сепаратизмі політтехнологи, які втекли з України.

Про це йдеться у матеріалі "Схем".

"Проєкт "Другая Украина" із кінця січня 2023 року розпочав свою діяльність передусім у російських соцмережах. Там його спікери повторюють або доповнюють меседжі російської пропаганди, які підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа. Мовляв, Україною керують "божевільні нацистські бандити", які намагаються нав’язати "сатанізм і беззаконня", а Володимир Зеленський розв’язав "священну війну", "осквернивши Києво-Печерську лавру"", – йдеться в матеріалі.

До політичного руху Медведчука долучилися особи, обвинувачувані в Україні за тяжкими кримінальними статтями.

Володимир Скачко, обвинувачений у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Його з березня 2019 року розшукує СБУ. У Офісі генпрокурора повідомили "Схемам", що перебуває в Москві, але відомостей про те, як він виїхав з території України, немає.

Юрій Дудкін – "політичний експерт", який у 2021 році отримав підозру в державній зраді та порушенні рівноправності громадян. Звинувачення на свою адресу він назвав наступом на свободу слова. Його справу розглядають "заочно". Оскільки за даними Офісу генпрокурора, в червні 2022-го 62-річний Дудкін виїхав з України. "Схеми" з’ясували, що він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску "Рава Руська".

Денис Жарких – колишній український журналіст, публічні висловлювання якого доручав перевірити ексгенпрокурор Юрій Луценко. За інформацією джерел "Схем" у одному з правоохоронних органів, Жарких перетнув українсько-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не пояснила, на яких підставах 55-річному Жарких дозволили виїхати під час воєнного стану. Невідомо також, якими є результати перевірки діяльності Жарких у 2018 році.

Андрій Мішин – політтехнолог, який у січні 2023 року втік із України до Росії через Польщу і Білорусь. Про це Мішин сам розповів російським ЗМІ – начебто злякався українських спецслужб. Він – політтехнолог, який щонайменше десятиліття працює на Віктора Медведчука: у 2013-му був спікером жіночого політичного клубу "Українського вибору", відвідував ефіри його проросійських телеканалів як експерт. Прикордонна служба не пояснила, на яких підставах 57-річному Мішину дозволили перетнути кордон під час воєнного стану.

До "Другой Украины" також долучилися: політолог Олександр Потьомкін (у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку, точне місце перебування невідоме), журналіст Олег Ясинський (мешкає в Чилі, критик декомунізації в Україні), Олена Броницька (агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука, точне місце перебування невідоме), Павло Карназицький (білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріали), Олександр Дудчак (політтехнолог із російським паспортом, місце перебування невідоме), Кирило Молчанов (35-річний політтехнолог, місце перебування невідоме), Руслан Коцаба (обвинувачений в Україні у державній зраді, перебуває у США, яким чином вдалося виїхати – невідомо).

Нагадаємо, екснардеп та кум Путіна Віктор Медведчук нині часто виступає в ефірі білоруських та російських телеканалів. В інтерв'ю пропагандистам він заявляє, що в Україні "править неонацизм", а українців "залякали та погрожують репресіями".

1