Нардепа від ЄС Герасимова звільнили від відповідальності за незадекларовану віллу в Іспанії

АП ВАКС закрила кримінальне провадження щодо чинного народного депутата
Нардепа від ЄС Герасимова звільнили від відповідальності за незадекларовану віллу в Іспанії
Герасимов Артур (фото: сайт партії ЄС)
16 Листопада 2023, 14:37
читать на русском

АП ВАКС скасовано вирок ВАКС від 17.08.2023 та звільнено народного депутата ІХ скликання Артура Герасимова від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 КК України.

Про це повідомила пресслужба САП України.

"Розʼяснюємо, що станом на момент розгляду апеляційних скарг сторін строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366-2 КК України сплив. Підставою для закриття провадження стало клопотання народного депутата та його захисників, а також їхня відмова скористатись правом на повний судовий розгляд, у ході якого суд має встановити винуватість або невинуватість особи", - йдеться в повідомленні.

Зазначена підстава дозволяє суду в більш спрощеній формі завершити кримінальне провадження, у разі згоди особи на його завершення без використання своїх прав на доведення своєї невинуватості у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення.

Разом з тим вказана підстава звільнення особи від кримінальної відповідальності не є реабілітуючою.

Нагадаємо, у квітні 2021 року "Схеми" повідомили, що співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов не задекларував двоповерховий маєток в Іспанії, яким разом із дружиною він володіє із 2013 року.

Народний обранець не вніс до виправленої декларації за 2020 рік відомості про належні йому та його дружині двоповерхове житлове приміщення та паркомісце, розташовані у Королівстві Іспанія, загальною вартістю 252 тис. євро, а також про наявність грошових активів у розмірі 1 657 доларів США, що були розміщені на рахунках в одному з українських банків.

17.08.2023 колегія суддів ВАКС визнала вказаного нардепа винуватим у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної декларації за 2020 рік, тобто у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 КК України (у редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074-ІХ). За вироком суду особі призначено покарання у виді штрафу у розмірі 51 тис. грн з позбавленням права обіймати посади, повʼязані з виконанням функцій представника влади в органах державної влади строком на 1 рік. Разом з тим, суд звільнив особу від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Читайте також

1