Нардепи хочуть зменшити мінімальну кількість складу депутатських фракцій і груп у Раді

Ініціатори законопроєкту пропонують, аби той мінімум був встановлений не назавжди.
Важливо
Нардепи хочуть зменшити мінімальну кількість складу депутатських фракцій і груп у Раді
Верховна Рада Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy
9 Грудня 2023, 16:46
читать на русском

У парламенті зареєстрували законопроєкт №10324 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України".

Згідно з текстом законопроєкту, опублікованому на сайті ВР, ініціатори документа пропонують змінити мінімальну кількість депутатів у фракціях.

Зокрема, пропонується, що на час дії воєнного стану та протягом 90 дні з моменту його скасування мінімальне число депутатів у фракції має бути 14. Якщо ж туди входить менше народних обранців, то через 15 днів після дня настання такого факту глава Верховної Ради має оголосити таку фракцію розпущеною.

Згідно з чинним регламентом, кількість осіб у фракції (депутатській групі) не може бути меншою, ніж кількість осіб у найменшій фракції, що сформована протягом першої сесії.

"Прийняття законопроєкту сприятиме діяльності депутатської фракції (депутатської групи) у період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану в Україні, до складу яких входить мінімальна кількість народних депутатів України", – йдеться у пояснювальній записці.

Ініціаторами законопроєкту є депутати з фракції "Слуга народу", а також з груп "Відродження України" та "За майбутнє".

Нагадаємо, 8 грудня Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень трьох народних депутатів: Максима Єфімова з "Відродження", позафракційного Дмитра Шпенова та Віталія Данілова з "Батьківщини". Після цього у Раді залишився 401 депутат. Це антирекорд для українського парламенту.

Повідомлялося, що Верховна Рада України загалом може втратити близько 50 депутатів через низку причин, яких не зможе замінити за передбаченою законом процедурою черед дію воєнного стану. Однією з таких причин є приналежність до проросійських політичних сил. Враховуючи всі перераховані ризики, наразі мінімальна можлива кількість депутатів – 354. Проте в будь-який момент можуть з'явитися нові кримінальні провадження та ротації в уряді.

Читайте також

1