Нардепи пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок

За кожну книжку від тюремного строку відніматимуть три доби
Нардепи пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок
Книги / Фото: Pexels
13 Липня 2023, 17:43
читать на русском

У Верховну Раду подали законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, де пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок.

Завдяки кожній прочитаній книжці від строку позбавлення волі відраховуватимуть три доби. Проте для такого пом’якшення існуватиме ліміт — не більш як 10 книжок на рік. Тобто за рік можна зменшити собі термін перебування у в'язниці на місяць.

Відповідний перелік книг, який може прочитати ув'язнений, визначатиме Міністерство юстиції України. Однак список літератури має складатися з творів, що "сприяють формуванню правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення".

Згідно із законопроєктом, процес регулюватиме спеціально створена електронна система. У ній ув’язнені складатимуть іспит, щоб підтвердити те, що вони прочитали книжки.

Наразі законопроєкт розглядатиме комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності. Після цього документ винесуть на голосування у сесійну залу.

Літературу раніше вже застосовували як засіб виправлення засуджених. Такі випадки траплялися в Малиновському районному суді Одеси. Наприклад, у жовтні 2021 року суддя Олександр Гарський засудив обвинувачених у крадіжці до умовного позбавлення волі й зобов’язав їх прочитати твори Марка Твена, Джека Лондона та Тараса Шевченка.

Нагадаємо, в Україні відбулось три хвилі помилувань засуджених осіб, які виявили бажання піти захищати Україну від російської агресії. У рамках цього з місць позбавлення волі було звільнено 363 людини.