Нардепка Третьякова анонсувала виплати ВПО "за біль і жаль"

Голова Комітету Верховної Ради з соцполітики розповіла про стратегію щодо підтримки переселенців з боку держави
Нардепка Третьякова анонсувала виплати ВПО "за біль і жаль"
Галина Третьякова на трибуні Верховної Ради (фото: УНІАН)
4 Липня 2023, 15:40
читать на русском

Для української практики щодо переселенців є дві зовсім нові речі – це переобладнання життя і компенсація за біль та жаль, що повинно бути внесено до Цивільного кодексу.

Детально про стратегію допомоги ВПО розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів від "Слуги народу" Галина Третьякова в інтерв’ю "Главкому".

Переобладнання життя передбачає зміну особистого, трудового та громадського простору для людей, які отримали пошкодження. Новий компонент – те, що йде від фізичних страждань людини та що їй потрібно, наприклад терапія заміщення чи знеболювальні й психологічна допомога.

"Маємо враховувати можливу зміну поведінки людини в результаті отримання інвалідності, зміну фізичного вигляду, втрату стійкості до думки інших, втрату годувальника та ін. Всі ці втрати, які Європа відносить до болю та жалю, мусять бути акцентовані у Цивільному кодексі", – наголосила нардепка.

Третьякова  зауважила, що питанням ВПО безпосередньо займається Мінреінтеграції та Комітет з питань прав людини. Комітет з питань соцполітики та захисту прав ветеранів почав перебудовувати методологію компенсації за шкоду життю та здоров'ю.

"Разом з Мін’юстом та Вищим судом дописуємо законопроєкт про те, які є види відшкодування: за шкоду майну, шкоду життю та здоров’ю (це витрати на поховання, лікування, реабілітація, за недоотриманий дохід, переобладнання життя, компенсація за біль і жаль), а також моральна шкода", – поділилася Третьякова.

Вона додала, що є питання до Мінреінтеграції: що означає "реінтегрована особа"? Відповідь від міністерства народна депутатка наразі не побачила.

"Вони визначають реінтегровану особу як особу з поновленими правами. Але поясніть, що таке поновлені права? Спершу потрібно визначити, які права були, які з них були втрачені, який був рівень дискримінації і в який спосіб ці права були поновлені. А також яким шляхом і якими службами це потрібно визначати", – зазначила Третьякова.

Нагадаємо, раніше Третьякова розповіла, що у Верховній Раді пропонують встановити стипендії для військовослужбовців після демобілізації, які вони отримуватимуть протягом двох-трьох років. При цьому пожиттєві пільги можуть скасувати.