Наркозалежні жінки частіше страждають від насильства в реабілітаційних центрах

В Україні відсутні реабілітаційні центри саме для жінок
Ексклюзив
Наркозалежні жінки частіше страждають від насильства в реабілітаційних центрах
Жінка Фото: Pexels
12 Листопада 2021, 14:22
читать на русском

В Україні жінки частіше страждають від системного насильства в реабілітаційних центрах.

Про це розповіла Галина Корнієнко, фахівчиня з питань стратегії та адвокації "Всеукраїнського об'єднання наркозалежних жінок "ВОНА" ексклюзивно для Парламент.UA.

Наркозалежна людина потрапляє в ситуацію системного насильства, як з боку працівників так званих ребцентрів, так і збоку родичів. Для жінок ситуація виглядає складнішою за рахунок того, що  стигматизація та ризик виникнення насильства (в тому числі сексуального) є вищим, навіть в середині самої спільноти людей, які живуть з наркозалежністю, - сказала Галина Корнієнко.

Вона зазначила, що наркозалежні жінки можуть отримати порцію насильства навіть там, де їй повинні надати допомогу та захист.

Поліція, у випадку домашнього насильства, не надає послуги захисту, а починає тиск на жінку у зв'язку з її наркозалежністю, соціальні служби починають замість надання соціальної допомоги – виконувати каральні функції та маніпулювати дітьми, медики – скоюють емоційне насильство під час допомоги, або відмовляються надавати таку допомогу, - додала Корнієнко.

Нагадаємо, багато наркозалежних жінок не можуть отримати допомогу через те, що не зізнаються у хворобі, адже бояться втратити дітей на підставі діагнозу.

Читайте також