НАТО веде політику подвійних стандартів: чому Київ шукає альтернативні гарантії безпеки

Альянс підтримує ілюзію відкритих дверей для України
Важливо
НАТО веде політику подвійних стандартів: чому Київ шукає альтернативні гарантії безпеки
НАТО фото: nato.int
19 Травня 2022, 18:04
читать на русском

Глава Офісу президента Андрій Єрмак пояснив, чому Україна шукає альтернативні гарантії безпеки. За його словами, НАТО веде політику за подвійними стандартами та підтримує ілюзію відкритих дверей.

Про це Єрмак сказав під час виступу у Chatham House на дискусії "Підтримуючи Україну: чи робить Захід достатньо".

НАТО на сьогодні – єдина інституція, здатна надати надійну безпекову парасольку своїм членам. Однак, через національний егоїзм низки держав вона продовжує політику подвійних стандартів. Альянс підтримує ілюзію відкритих дверей для України, широко розпахуючи їх іншим країнам. За таких обставин ми змушені шукати інші варіанти. Шукати їх разом із нашими партнерами, - зазначив глава ОП.

Єрмак зазначив, що наразі Україна не бачить альтернативи членству в Європейському Союзі, відсутні будь-які пропозиції щодо його замінників. А ті, про які говорили, неприйнятні для України.

За його словами, інтеграція до ЄС для нас є не лише способом модернізації та реформування держави та збільшення ВВП, а й одним із факторів запевнення нашої безпеки.

Водночас Україна не бачить Росії серед гарантів безпеки, оскільки вона ніколи не дотримується міжнародних договорів. Він пояснив, що спільною метою України та держав-гарантів має бути стримування Росії від агресії в майбутньому.

Глава Офісу президента наголосив, що ще одним ключовим чинником системи безпекових гарантій має лишатися тривала та гнучка санкційна політика. Цей комплекс безпекових заходів міг би стати своєрідним тестовим майданчиком і надати основи для створення світової коаліції відповідальних держав, які протягом 24 годин будуть готові ефективно реагувати на будь-яку агресію.

Для побудови цієї системи нам доведеться модернізувати міжнародне право. В першу чергу розширити визначення агресії, включивши до нього інструменти сучасної гібридної війни. Базові міжнародні організації потребують реформування. Здоровий глузд підказує, що жодна країна не може бути членом ООН, доки поводиться, як терорист і агресор. Усі права в ООН та інших організаціях вони має втрачати в першу добу від початку агресії, - сказав Єрмак.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про трансформацію Збройних сил України, які просто зараз, під час війни, переходять на стандарти НАТО.

Читайте також