Наживались на дітях: СБУ викрила схему "відмивання" коштів у школі

Зловмисники встигли "заробити" понад 70 млн гривень
Наживались на дітях: СБУ викрила схему "відмивання" коштів у школі
Фото: СБУ
26 Листопада 2020, 14:06
читать на русском

Служба безпеки України спіймала людей, які організували закупівлю навчального обладнання низької якості, що завдавало шкоду здоров'ю дітей, для шкіл за штучно завищеними цінами.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

У відомстві зазначили, що правоохоронці блокували корупційну схему заволодіння бюджетними коштами, які виділили на закупівлю комп'ютерів та іншої техніки для дітей за програмою "Нова українська школа".

Попередньо слідство встановило, що у цій схемі взяли участь посадовці районних органів влади Івано-Франківської області, представники понад 10 комерційних структур, зокрема й з Києва. Зловмисники налагодили механізм одержання "відкатів" на придбанні комп’ютерної техніки та інтерактивного обладнання для шкіл за штучно завищеними цінами.

Фігуранти справи займались фальсифікацією тендерних процедур з метою створення так званих "прохідних" умов для афілійованих фірм. Зазначається, що інших учасників торгів, які пропонували кращу продукцію за нижчими цінами, усували з конкурсу під надуманими приводами.

Читайте також

Правоохоронці встановили, що замовники товарів, всупереч чинному законодавству, не погоджували проєкти закупівель комп'ютерного обладнання з Міністерством цифрової трансформації.

Зловмисники встигли "заробити" понад 70 млн гривень.

Співробітники СБУ також задокументували факти закупівлі гуртових партій комп'ютерного обладнання за ціною, вдвічі вищою за роздрібну вартість цих моделей у відомих постачальників та офіційних виробників.

Для збільшення суми "відкату" фігуранти закуповували низькоякісну техніку, яка може завдати шкоди здоров’ю дітей. Так, всупереч наказам Міносвіти, замість передбачених для першокласників моніторів відповідної якості, чиновники закуповували дешевші моделі, які негативно впливають на дитячий зір, - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими органів держбезпеки за ст. 191 Кримінального кодексу України, в окремих районних органах влади Івано-Франківської області та за адресами афілійованих комерційних структур у Києві виявлено комп‘ютерне обладнання, мобільні телефони, гроші і документальні матеріали, які підтверджують протиправні дії.

Нагадаємо, що контррозвідка Служби безпеки України спіймала посадовців однієї із київських структур у сфері державного експортного контролю, які намагалися вивезти з України товари військового призначення.

1