Називали "чорною мавпою", але поліція закрила справу про расистські образи Беленюка

Слідчі не знайшли в конфлікті складу кримінального правопорушення
Називали "чорною мавпою", але поліція закрила справу про расистські образи Беленюка
Жан Беленюк Фото: Facebook
7 Вересня 2021, 17:19
читать на русском

Поліція закрила кримінальне провадження, яке відкрили за фактом расистських образ на адресу народного депутата Верховної Ради, олімпійського чемпіона Жана Беленюка. У центрі Києва 13 серпня йому викрикували "чорна мавпа" та "вали до Африки".

Про це йдеться у відповіді Національної поліції на запит РБК-Україна.

25.08.2021 у зазначеному кримінальному провадженні ухвалено рішення про його закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу, - зазначено у відповіді Нацполіції.

Це означає, що слідчі не знайшли в конфлікті складу кримінального правопорушення. При цьому станом на 7 вересня рішення про закриття справи не було скасовано ні прокуратурою, ні судом.

Нагадаємо, що Жан Беленюк на сторінці у Facebook розповів про інцидент, який з ним стався у центрі Києва. Йому викрикували образливі речі типу: "Чорна мавпа щось знає про патріотизм?!" та "Вали до Африки!».

Того ж дня поліція відреагувала на подію та обіцяла розібратися. Відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський закликав поліцію жорстко реагувати на такі випадки та припиняти їх, оскільки будь-які прояви расизму чи ксенофобії в Україні неприпустимі.

Читайте також