Названо суму фінансової допомоги, яку отримала Україна від початку війни

Не дивлячись на значну допомогу від партнерів дефіцит держбюджету не був повністю профінансований
12 Вересня, 21:13

Від 24 лютого Україною було залучено майже 18 млрд доларів пільгового фінансування, однак місячний дефіцит у 5 млрд повністю не був профінансований.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого з 24 лютого, становить майже 18 млрд доларів США, - йдеться у повідомленні.

Серед ключових донорів: Сполучені Штати, Канада, Великобританія, Японія, Франція, Італія. Але щомісячний дефіцит у 5 млрд доларів США так і не був повністю профінансований.

Скільки грошей ще потрібно Україні

Потреби України у фінансуванні включають не лише підтримку бюджету, а також фінансування відновлення тисяч звільнених міст і сіл, відновлення інфраструктури, закладів освіти, інженерних мереж тощо.

За його словами, минулого тижня уряд і Світовий банк підготували та представили кількісну оцінку збитків, яких завдала російська федерація.

Марченко наголосив, що впродовж наступних 18-36 місяців Україні потрібно близько 105 млрд доларів. Ці кошти будуть використані для задоволення найбільших потреб країни.

Ми намагаємося забезпечити всі пріоритетні видатки шляхом залучення переважно пільгового фінансування та грантів. Останні є надзвичайно важливими для нас, аби не збільшувати боргове навантаження, - зазначив Марченко.

Нагадаємо, що Кабмін ухвалив рішення взяти кредит  у 530 млн дол. у Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) на підтримку державних видатків.

Читайте також