Названо суму фінансової допомоги, яку отримала Україна від початку війни

Не дивлячись на значну допомогу від партнерів дефіцит держбюджету не був повністю профінансований
Названо суму фінансової допомоги, яку отримала Україна від початку війни
Долар, курс валют / Фото: Pexels
12 Вересня 2022, 21:13
читать на русском

Від 24 лютого Україною було залучено майже 18 млрд доларів пільгового фінансування, однак місячний дефіцит у 5 млрд повністю не був профінансований.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого з 24 лютого, становить майже 18 млрд доларів США, - йдеться у повідомленні.

Серед ключових донорів: Сполучені Штати, Канада, Великобританія, Японія, Франція, Італія. Але щомісячний дефіцит у 5 млрд доларів США так і не був повністю профінансований.

Скільки грошей ще потрібно Україні

Потреби України у фінансуванні включають не лише підтримку бюджету, а також фінансування відновлення тисяч звільнених міст і сіл, відновлення інфраструктури, закладів освіти, інженерних мереж тощо.

За його словами, минулого тижня уряд і Світовий банк підготували та представили кількісну оцінку збитків, яких завдала російська федерація.

Марченко наголосив, що впродовж наступних 18-36 місяців Україні потрібно близько 105 млрд доларів. Ці кошти будуть використані для задоволення найбільших потреб країни.

Ми намагаємося забезпечити всі пріоритетні видатки шляхом залучення переважно пільгового фінансування та грантів. Останні є надзвичайно важливими для нас, аби не збільшувати боргове навантаження, - зазначив Марченко.

Нагадаємо, що Кабмін ухвалив рішення взяти кредит  у 530 млн дол. у Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) на підтримку державних видатків.

Читайте також

1