Не водили в туалет і давали пляшку: Ексбойовик "Ізоляції" розповів про звірства над в'язнями - відео

Чоловік дав свідчення СБУ
Важливо
Не водили в туалет і давали пляшку: Ексбойовик "Ізоляції" розповів про звірства над в'язнями - відео
Суд над катом “Ізоляції” Куликовським Фото mvs.gov.ua
12 Листопада 2021, 14:35
читать на русском

Колишній бойовик "ДНР", який керував катівнею "Ізоляція", розповів про те, як катували затриманих.

За його словами, до затриманих, які не йшли на співпрацю, застосовувалися тортури, передає СБУ.

А саме: "тапік", він же телефонний апарат прив'язували або до ніг, до пальців, або "Док", який це все робив, він же Симонов Станіслав, вони прив'язували до геніталій. Людей садили або в окрему камеру, де немає туалету, нічого, потім не виводили їх у туалет, давали пляшку, або за наказом Євдокимова Василя, він же "Ленін", мені надходив наказ поставити людину на добу, щоб вона стояла. Не годувати, не напувати, щоб тільки дав свідчення, - зазначив він.

Чоловік розповів, що працював там з 2014 року, був інспектором охорони, стежив за безпекою до грудня 2014 року, потім призначили начальником.

Йому оголошено про підозру одразу за 4 статтями Кримінального кодексу:

  • ст. 149 «Торгівля людьми»;
  • ст. 258-3 «Створення терористичної групи чи терористичної організації»;
  • ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань»;
  • ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни».

Нагадаємо, 9 листопада у Києві оперативники Служби безпеки України затримали керівника підпільної катівні з позивними "Палич", "Перший". Він є фігурантом кримінального провадження щодо злочинів в "Ізоляції", за яким поліція Донеччини протягом семи років здійснює масштабне розслідування.

У жовтні 2020 року бойовику було заочно повідомлено про підозру та оголошено в розшук. Оперативники та слідчі поліції здобули докази злочинів "Палича". Він особисто та його спільники проводили допити полонених із застосуванням тортур: катували електрострумом, ґвалтували, ламали кістки, імітували розстріли та поховання живцем із забиванням цвяхів у труну. Крім того, підозрюваний організував трудову експлуатацію потерпілих.

Станом на сьогодні поліцейські оголосили заочні підозри 18 учасникам злочинної організації, якою керує окупаційна влада РФ, – керівникам та оперативникам "МГБ ДНР", охоронцям-конвоїрам, суддям, що виносять незаконні рішення за сфабрикованими справами. Відносно восьми осіб справу вже передано до суду для винесення заочного вироку.

За час розслідування допитано близько 200 осіб, проведено упізнання, експертизи, слідчі експерименти.

Читайте також

1