Приниження та катування військовополонених: Україна повідомила до Гааги про воєнні злочини окупантів

Ці факти можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини
Приниження та катування військовополонених: Україна повідомила до Гааги про воєнні злочини окупантів
Ірина Венедіктова Фото: gp.gov.ua
12 Жовтня 2021, 18:11
читать на русском

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підписала ще два інформаційних повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду через приниження військовополонених та руйнування мостів на окупованих територіях.

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Зазначається, українських військових під час незаконного утримання у катівнях ОРДЛО принижували, знімали на відео та публікували. Про цей факт публічного приниження військовополонених генпрокурорка повідомила

У поданні йдеться про три випадки:

  • 24 серпня 2014 року був проведений так званий "парад полонених", учасниками якого стали 53 затриманих військовослужбовці;
  • бойовики захопили у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Нацгвардії України "Донбас";
  • 22 січня 2015 року окупанти провели черговий "парад полонених", учасниками якого були затриманих військових.

У прокуратурі зазначили, що наразі ці епізоди досліджують у межах 10 кримінальних проваджень, у яких було повідомлено про підозру 10 особам. Досудові розслідування тривають.

У другому поданні йшлося про руйнування мостів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Його підготували обласні прокуратури цих регіонів спільно з Global Rights Compliance LLP (GRC) та Луганським обласним правозахисним центром "Альтернатива".

Розслідування стосувались щодо 43 інцидентів, які стались від травня 2014 року по січень 2019 року. Зокрема було зруйновано 26 автомобільних, 10 залізничних, 1 пішохідний та 6 змішаного використання. Через це було порушено сполучення між населеними пунктами, ускладнився безперешкодний проїзд екстрених служб та комунального транспорту.

Ці факти можуть бути кваліфіковані Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту - умисне спрямування нападів на цивільні об'єкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті, повідомили в ОГП.

Нагадаємо, що з українців, які перебувають у колоніях ОРДЛО, постійно вимагають гроші. При цьому в'язнів утримують у нелюдських умовах, більшість мають серйозні проблеми зі здоров'ям.

Читайте також